Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
        • Misijné dielo detí - Ruky modlitby
          • Misijné dielo detí - Ruky modlitby

            13. 2. 2024

            „Nezabudnime sa modliť za seba navzájom. Modlitba je naša najväčšia sila.“
            (pápež František)

               Žiaci z našej školy sa zapojili do pôstnej aktivity misijného diela detí - Ruky modlitby, ktorá nás povzbudzuje modliť sa nielen za seba, ale aj za druhých. Pomocou prstov na ruke sa postupne môžeme modliť za konkrétnych blížnych (za najbližších, učiteľov, nadriadených, chorých) i sami za seba. Cieľom je, aby deti videli, ako sme prostredníctvom Božej lásky spojení so všetkými ľuďmi a že modlitba nám dáva veľkú silu.

          • Školské kolo Biologickej olympiády kategórie E

            12. 2. 2024

               Dňa 6. februára 2024 sa na naši žiaci zúčastnili na školskom kole Biologickej olympiády kategórie E, ktoré prebiehalo online formou. Testy boli zamerané na poznávanie prírodnín a vedomosti z rôznych odborností. V odbornosti botanika súťažili Laura Petrušková a Barbora Štofirová, v odbornosti zoológia Marek Referovič a Jakub Varga, v odbornosti geológia Veronika Kundratová.
               Všetci súťažiaci zvládli testy výborne. Ako úspešní riešitelia postúpili na okresné kolo, ktoré bude 11. apríla. Dovtedy si potrebujú prehlbovať vedomosti a vytvoriť zbierky prírodnín. V odbornosti geológia je nevyhnutné vytvoriť správu z geologického odkryvu. Veríme, že všetko zvládnu a budú úspešní na okresnom kole.

          • Beseda na tému „Bezpečne na internete“

            12. 2. 2024

               V rámci kampane Týždeň bezpečného internetu na našu školu zavítala pani kpt. Katarína Sukeľová, policajná preventistka OR PZ vo Svidníku. Dňa 5. februára 2024 sa stretla s našimi žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka na besede zameranej na aktuálnu tému, ktorá sa týka každého z nás, pretože všetci sme užívateľmi internetu. Pani policajtka upozornila žiakov na nekalé praktiky v online priestore. Poukázala na preventívne rady ako sa zodpovedne správať, pred čím sa chrániť, ako sa k osobným fotografiám, videám a údajom môžu dostať cudzí ľudia, ktorí ich ľahko dokážu zneužiť. Žiaci so záujmom diskutovali. Pani policajtka ochotne a odborne odpovedala na ich otázky. Ďakujeme pani kapitánke Sukeľovej za poučnú besedu, plnú zaujímavých informácií.

               Dôležité je uvedomiť si, že je veľmi nebezpečné zdieľanie fotografií a videí obnaženého tela na sociálnych sieťach a platformách. Ak sa žiaci stanú obeťou šikanovania alebo vydierania, je potrebné, aby to povedali svojim rodičom, učiteľom alebo inej dôveryhodnej dospelej osobe. Pripravená pomôcť je aj polícia. Veľmi nebezpečné sú internetové výzvy, takzvané „challenges“, ktoré môžu viesť k ohrozeniu života, zdravia alebo majetku. Za neplnoleté deti nesú zodpovednosť aj vo virtuálnom priestore rodičia. Preto je dôležité, aby sa s deťmi rozprávali o rizikách spojených s trávením času na internete, o ich pocitoch a problémoch.

        • Valentínska burza
          • Valentínska burza

            9. 2. 2024

               História sviatku Valentína je síce opradená rúškom tajomstva, vieme však, že február sa považuje za mesiac romantiky, preto slovami a gestami lásky určite vždy potešíme. Pri tejto príležitosti sa v našej škole už tradične koná Valentínska burza, aby žiaci mohli aj zakúpením drobností dať blízkym najavo svoju lásku, svoje city. Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom za podporu, výťažok z tohtoročnej burzy bude použitý na nákup didaktických pomôcok.

          • Dejepisná olympiáda - vyhodnotenie okresného kola

            8. 2. 2024

            Veľký úspech našich žiakov na olympiáde z dejepisu, okresné kolo.

               Dňa 5.februára 2024 sa konalo okresné kolo olympiády z dejepisu na ZŠ Mlynská. Našu školu reprezentovalo 8 žiakov. Dosiahnuté výsledky svedčia o tom, že aj dnešná mladá generácia sa zaujíma o históriu a minulosť. Tu sú uvedení žiaci, ktorí si z okresného kola doniesli diplomy:

            6.ročník

            Melissa Moravcová – 1.miesto
            Marek Referovič – 3.miesto

            7.ročník

            Peter Polák – 1.miesto

            8.ročník

            Barbora Štofirová – 1.miesto

            9.ročník

            Ema Cimbalová – 2.miesto

               Všetkým zúčastneným ďakujeme, úspešným gratulujeme a obzvlášť budeme držať palce Petrovi Polákovi, Barbore Štofirovej a Eme  Cimbalovej, ktorí budú našu školu reprezentovať na krajskom kole v Prešove.

                                                                                          Mgr. Ľubica Kačmárová

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

            8. 2. 2024

               Ľudová kultúra je bezpochyby najväčším a najkrajším zdrojom umeleckej tvorby vo viacerých oblastiach. Ani my nezabúdame na tvorbu našich predkov, v tomto prípade literárnych umelcov. Keďže sa snažíme k tejto úcte viesť aj našich žiakov, ponúkli sme im priestor na rozvoj ich tvorivých schopností. Preto sa na pôde našej školy dňa 6.2.2024 uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v prednese slovenskej povesti s názvom Šaliansky Maťko.

               Svojimi rečníckymi schopnosťami a recitačným umením sa súťažiaci predstavili v 3 kategóriách. Jedna povesť striedala druhú, jeden súťažiaci lepší než druhý. Žiaci sa poctivo pripravili a porota to teda nemala ľahké.

               Všetci recitátori si zaslúžia veľkú pochvalu za neľahkú prípravu a snahu.  Ako odmenu si zároveň odniesli vecné ceny a diplom. Víťazom gratulujeme a želáme veľa šťastia na okresnom kole, kde budú dňa 15.2.2024 našu školu reprezentovať.

                 Súťaže v prednese slovenskej povesti od ľubovoľného autora sa  zúčastnili žiaci 2. – 7. ročníka ZŠ v troch kategóriách:

            1. kategória žiaci 2. – 3. ročníka ZŠ

            1. miesto : Amy Vojčeková  2. A
            2. miesto:  Miško Teo   3.B
            3. miesto:  Kamila Kočišová  3.A           

            2. kategória žiaci 4. - 5. ročníka ZŠ

            1. miesto: Simona Borščová   5.B
            2. miesto: Šimon Drotár 4.B

            3. kategória žiaci 6. – 7. ročníka ZŠ

            1. miesto: Katarína Blanárová  7.A
            2. miesto: Martina Madzinová 6.A
            3. miesto: Lea Hančáková 7.A

            Čestné uznanie:

            Lara Čepová, Zoja Štochmalová, Tanya Bujdošová, Karin Lišková, Hugo Angelovič

            Porota:

            Bujdošová, Gajdošová,  Patlevičová

                 

                 Víťazi postupujú  na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 15. februára 2024.

          • Boli sme vo Svätej Zemi

            7. 2. 2024

               Žiaci  prvého ročníka zažili  hodinu náboženskej  hodiny tak trocha netradične. Pretože  téma  znela „Zem, v ktorej žil Ježiš“ putovali po miestach, po ktorých chodil sám  Pán Ježiš. Navštívili  mestá ako Betlehem, Nazaret, Kánu, Jeruzalem. Vyšli na vrch Sinaj, na horu Tábor, kde sa Pán  Ježiš  premenil. Plavili sa po Galilejskom mori ako učeníci. Oboznámili sa so spôsobom  života vtedajšej  doby. Putovanie bolo duchovné, možno raz  v budúcnosti  aj skutočné. Šťastnú púť!

          • Putovanie školou

            5. 2. 2024

            Na pôde našej školy žiaci z 1.A triedy privítali predškolákov. Pripravili si rôzne úlohy a to počúvanie, prezeranie, putovanie, poskakovanie a poďakovanie. Všetkých 5 P sa predškolákom páčilo a čo to bolo?

            Predškoláci počúvali ako žiaci vedia prečítať krátke vety vo svojom šlabikári.

            V písanke si prezerali ako školáci zvládli rôzne tvary písmen, slabík, slov a viet.

            Spoločne putovali po škole. Prvá zastávka bola v priestoroch školského klubu kde sa im veľmi páčilo. Potom putovanie pokračovalo na štvrté poschodie do školskej knižnice.

            Tam nám žiaci predškoláci ukázali svoje umenie v recitácii a v speve, ale si prezreli aj aké knihy si môžu vypožičať.

            Cestou do telocvične sme sa pozreli na vstup do plavárne zo strany školy.

            Posledná zastávka bola v telocvični.

            Samozrejme nezostalo pri pozeraní a poskakovaní, čakala nás už prekážková dráha, preliezanie cez lavičku, preskakovanie prekážok, slalom a na záver perfektné hry - Na líšku, Voda, oheň , guľa a Kubo velí .

            Pri rozlúčke v triede sme si navzájom poďakovali a rozdali darčeky, my škôlkárom a škôlkári nám. S pani učiteľkami sme sa dohodli na ďalšom stretnutí, ktoré bude na pôjde škôlky.

        • Karneval na ZŠ Konštantínova 🎭
          • Karneval na ZŠ Konštantínova 🎭

            2. 2. 2024

            Karneval na 1.stupni

               Fašiangy sú právom spájané s najveselšími zvykmi počas roka, ktorých vyvrcholením je fašiangová zábava s maskami.  Aj v našej škole sme si s radosťou pripomenuli toto tradičné obdobie, ktoré je súčasťou našej minulosti.  Vysvedčenie si  tak netradične prevzali víly, princezné, rôzne zvieratká, piráti a ďalšie zamaskované bytosti. O skvelú zábavu sa počas celého dopoludnia postaral aj ujo dídžej . Najkreatívnejšie masky boli odmenené cenami. Ako sme sa zabávali? Ktoré masky boli tie naj? Toto všetko môžete vidieť vo fotogalérii.

               Tešíme sa o rok zas. Spojiť karneval s odovzdávaním polročných vysvedčení bol veru dobrý nápad.

            Karneval na 2.stupni

               V stredu 31. januára zaplnili našu školu rozmanité bytosti z rôznych kútov sveta. A nielen toho nášho, ale aj z rozprávkového. Mohli sme stretnúť veľkého medveďa aj drobné myšky, maličké detičky aj starcov nad hrobom, rozprávkové postavy z krajiny Za siedmimi horami aj moderný semafor. Ocitli sme sa na pyžamovej párty, aj cigánskej svadbe. Chuť sme dostali na sladké m&m´s cukríky, mohli sme sa zabaviť s americkými indiánmi aj so starobylými Egypťanmi. No jedno mali všetci účastníci karnevalu spoločné - obrovskú dávku nápaditosti a tvorivosti a veľkú chuť tancovať a zabávať sa.

        • Majstrovstvá okresu Stropkov v šachu – 3.kolo
          • Majstrovstvá okresu Stropkov v šachu – 3.kolo

            2. 2. 2024

               Naši šachisti sa zúčastnili 3. kola šachových majstrovstiev.

            Umiestnili sa nasledovne:

            Kategória starší žiaci:
            1.miesto David Demjan  9.B
            5.miesto Martin Výlet  9.B
            6.miesto Marko Sekeľ  9.B
            8. miesto Slavomír Dovičák 9.B
            31.miesto Albín Vateha 5.B
            38.miesto Martin Cviklik 5.A
            39.miesto Šimon Vateha 5.B
            58.miesto Ľuboš Rebej 9.B

            Kategória staršie žiačky

            7.miesto Anisa Khwaja  9.B

            Kategória mladší žiaci

            15.miesto Mário Liška 3.A

               V kategórií družstiev sme priebežne na 2.mieste. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách.

          • VEĽKÝ ÚSPECH ŽIAKOV ZŠ KONŠTANTÍNOVA V CELOSLOVENSKEJ SÚŤAŽI YPSILON

            31. 1. 2024

            Na tejto súťaži  sa zúčastnilo 11660 žiakov a 392 škôl z celého Slovenska.

            Naši žiaci sa v kategórii škôl  s najvyššou priemernou % úspešnosťou v riešení úloh nad 50 a do 80 súťažiacich umiestnili na 14. mieste. Aj keď nie sme školou s veľkým počtom žiakov, dokázali sme vedomosťami preraziť. Máme tu veľa šikovných ,,slovenčinárov“, čo je zásluha predovšetkým učiteľov  a učiteliek slovenského jazyka. Na testovaní sa  zúčastnilo 41 žiakov 1. stupňa a 31 žiakov 2. stupňa.

            Všetci mali možnosť súťažiť aj o hodnotné ceny. Súťažiacim s bodovým ziskom 100%, ktorí nemali šťastie v žrebovaní, boli prvýkrát odovzdané vecné ceny ako kompenzácia za menej šťastia v žrebovaní. Prváci a druháci získali  sadu pozostávajúcu z 2 ceruziek, gumy, pravítka a strúhadla, starších potešilo  puzdro na perá. Tento rok síce nikto z našej školy v žrebovaní smartphone ani iné ceny  nezískal. Šťastie sa na nás usmialo v podobe farebnej laserovej tlačiarne zn. Canon i – sensys pre našu školu, ktorú spolu s diplomami pre všetkých a drobnými vecnými cenami navyše prišiel osobne odovzdať pán riaditeľ združenia LEXIKON SLOVAKIA PaedDr. Tomáš Mitrík a  a pani Ing. Zuzana Zaicová. Vďaka.

            Materinský jazyk je základný nástroj na komunikáciu, získavanie a spracovávanie informácií vo všetkých predmetoch. Srdečne ďakujeme  všetkým za snahu, usilovnosť a vynikajúcu  reprezentáciu našej školy.

             

            Naše výsledky:

            1. ročník (1 súťažiaci)

            1. Filip Gajdoš 1.B - jediný súťažiaci prváčik  test vyplnil bezchybne

             

            2. ročník (17 súťažiacich)

            1. Samuel Hubert  2.B

            2. Nina Kostilniková 2.B

                Charlotte Materňaková  2.B

                Zuzana Tabaková 2.B

            3. Matej Referovič 2.B

             

            3. ročník (14 súťažiacich)

            1. Teo Miško 3.B

            2. Laura Hurná 3.B

            3. Zoja Štochmaľová 3.A

             

            4. ročník (9 súťažiacich)

            1. Michaela Bujdošová 4.B

            2. Adam Pabin 4.A

            3. Sabína Podolonovičová 4.B

             

            5. ročník (3 súťažiaci)

            1. Daniela Podhajecká 5.A

            2. Oliver Gajdoš 5.B

            3. Slavomír Nicz  5.B

             

            6. ročník (10 súťažiacich)

            1. Melisa Moravcová 6.A

            2. Marek Referovič 6.B

            3. Martina Madzinová 6.A

             

            7.ročník (3 súťažiaci)

            1. Nina Baluďanská 7.B

            2. Nela Rebejová 7.B

            3. Sophia Sekelská 7.B

             

            8. ročník (9 súťažiacich)

            1. Barbora Štofirová 8.B

            2. Hana Hybeľová 8.A

                Timea Perátová 8.A

            3. Laura Petrušková 8.A

             

            9. ročník (6 súťažiacich)

            1. Laura Sekeľová 9.A

            2. Miriam Harhajová 9.A

            3. Veronika Rebejová 9.B

                Norbert Vendeľ 9.A

             

            Medzi súťažiacimi boli minimálne, často iba jednobodové rozdiely. Gratulujeme všetkým zúčastneným, ale v neposlednom rade aj rodičom za ich podporu a povzbudenie.

            Koordinátor súťaže PaedDr. Angela Kačurová

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA Z5 a Z9
          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA Z5 a Z9

            29. 1. 2024

               Dňa 24.01.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády v dvoch kategóriách. Súťaž prebiehala prezenčnou formou. Zúčastnilo sa jej 33 žiakov z piatich škôl nášho okresu. Riešili tri (Z5),  resp. štyri (Z9) príklady.  Úlohy boli veľmi náročné. Zo všetkých zúčastnených žiakov bol v  kategórii Z5 (5. ročník)  úspešný jeden riešiteľ a v kategórii Z9 (9.ročník)  úspešný jeden riešiteľ.

            Našu školu reprezentovali títo žiaci:

            Z5 – Matej Čabala, Karin Antošová, Marcel Rakoš, Albín Vateha, Šimon Vateha

            Z9 – Martin Výlet, Marko Sekeľ, David Demjan, Ľuboš Rebej,

               Ďakujeme im za reprezentáciu školy v tejto náročnej súťaži a prajeme veľa úspechov v ďalších matematických súťažiach.

          • Burza informácií

            26. 1. 2024

               Žiaci 9.A a 9.B sa 25. januára s triednymi učiteľkami zúčastnili na Burze informácií. Na danom podujatí mali možnosť získať bližšie informácie o možnostiach ďalšieho štúdia na stredných školách, ktoré sa nachádzajú v okrese Stropkov a Svidník.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje