Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Exkurzia - Čistička odpadových vôd Stropkov

            30. 5. 2019

                 Stalo sa už tradíciou, že žiaci siedmeho ročníka pod vedením pani učiteľky Mgr. Marty Michrinovej, navštívia čističku odpadových vôd na konci mesta. Tohto roku dátum pripadol na  28.05.2019. V priestoroch čističky nás privítala pani Ing. Štefaníková, ktorá nám čističku opísala a všetko podrobne vysvetlila.  Žiaci sa oboznámili  so spôsobom čistenia odpadovej vody a využitím takto vzniknutého odpadu. Naučili sa, že odpadová voda sa čistí najskôr mechanicky a potom biologicky a chemicky. V závere exkurzie všetkých žiakov potešil darček od našej sprievodkyne. Na záver by sme sa chceli poďakovať pani Ing. Štefaníkovej, že nám pútavým spôsobom vysvetlila, ako sa čistí voda, ktorú aj my svojím používaním znečisťujeme.

            Žiaci VII.A a VII.B, ZŠ Konštantínova Stropkov

          • Plavecký maratón v Lesku

            28. 5. 2019

                 Dňa  25.05.2019 na pozvanie plaveckého klubu UKS Aguarius Lesko sme sa zúčastnili Plaveckého maratónu na 100. výročie Nezávislosti Poľska. Maratónu sa zúčastnilo 8 plavcov, ktorí boli rozdelení do dvoch dráh v ktorých plávali 60 minút nepretržite. Spolu naplávali 26 950 m k tejto vzdialenosti jednotliví pretekári prispeli svojimi výkonmi nasledovne:

            1.Kolcun Šimon                3 850 m

            2.Džopko Pavol                3 800 m

            3.Vidiščák Peter               3 550 m

            4.Madzin Martin               3 550 m

            5.Jevočin Martin               3 300 m

            6.Cigán Ján                      3 200 m

            7.Harmadová Klaudia       2 950 m

            8.Hašková Radka             2 750 m

            Po odplávaní svojho úseku dostali občerstvenie  a za svoje výkony odmenení diplomom z dosiahnutým výkonom, upomienkovú medailu a tričko a nakoniec aj skúsenosť vo vytrvalostnom plávaní na čas.

          • Mladí biológovia zo ZŠ Konštantínova postúpili do celoštátneho kola

            23. 5. 2019

                Veľkú radosť nám urobil svojím postupom na krajské kolo Richard Čekelský, žiak VIII.B triedy, ktorý vyhral v odbornosti zoológia 1. miesto na okresnom kole Biologickej olympiády, kategórie E. Počas prípravy na krajské kolo zrealizoval výskum Bokšanských rybníkov, ktorý zdokumentoval správou. Dňa 7. mája 2019 na ZŠ Sibírskej v Prešove preukázal svoje vedomosti v teste, pri identifikácii živočíchov vôd a ich okolia i v ústnej časti. Prezentáciu zameranú na pozorovanie a mapovanie živočíchov zvládol na vysokej úrovni, začo bol kladne hodnotení aj členmi odbornej poroty. Výsledok súťaže nás všetkých nesmierne potešil. Richard Čekelský sa stal víťazom krajského kola v odbornosti zoológia a zúčastní sa celoštátneho kola Biologickej olympiády, kategórie E, ktoré sa  uskutoční 12. – 13. júna 2019 v Tatranskej Lomnici.

            Našu školu úspešne reprezentovala na 24. ročníku súťaže Liečivé rastliny aj Alžbeta Rybčáková zo VII.B. Súťaž prebiehala online, pozostávala z vedomostného testu, z vyhotovenia postavičiek z prírodných materiálov a pexesa s liečivými rastlinami. V silnej konkurencii 84 súťažiacich si vybojovala 6. miesto a postúpila do celoštátneho kola, ktoré bude prebiehať 7. až 9.  júna  2019 vo Vrútkach.

            Súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov  v celoštátnych kolách.

                                                                                                                                                      Mgr. Katarína Vargová

          • Biologická olympiáda – okresné kolá

            23. 5. 2019

                    Biologická olympiáda, kategória E, tiež známa pod názvom „Poznaj a chráň prírodu svojej vlasti“ bola tohto roku zameraná na organizmy vôd a ich okolia a na chránené geologické lokality. Naši žiaci súťažili v odbornosti botanika a zoológia v okresnom kole tejto olympiády, ktoré sa konalo na CZŠ sv. Petra a Pavla 16. apríla 2019.Svoju prípravu, snahu a vedomosti pretavili na výborné výsledky.

            Odbornosť zoológia: 1. miesto – Richard Čekelský, VIII.B

            Odbornosť botanika: 3. miesto – Katarína Glinská, VI.A

                                              6. miesto – Bibiana Medvecová, VI.A

            Dňa 25. apríla 2019 sa na okresnom kole biologickej olympiády, kategórie D, zúčastnila žiačka VII.B triedy, Alžbeta Rybčáková. Táto kategória je určená pre žiakov šiesteho a siedmeho ročníka a má dve časti: teoreticko-praktickú a projektovú. Naša žiačka sa úspešne zapojila do oboch častí súťaže. V teoreticko-praktickej časti získala 1. miesto a v projektovej časti 3. miesto. Srdečne blahoželáme!

                                                                                                                                  Mgr. Katarína Vargová

          • Orava našimi očami

            22. 5. 2019

                    Na Orave dobre, na Orave zdravo, ale na Orave, hej, aj poriadne chladno. Aj týmito slovami by sme mohli opísať naše zážitky počas dvojdňového výletu na Orave, ktorý sme absolvovali  v dňoch 13. a 14. mája.

                 Našou prvou zastávkou bol Strečniansky hrad, ktorý je rekonštruovanou zrúcaninou stredovekého hradu a je zapísaný na zozname národných kultúrnych pamiatok SR. Zaujímavosťou tohto hradu je aj to, že sa tu točil americký film Dračie srdce. Hrad bol aj domovom veľmi významnej osobnosti v slovenských dejinách, Žofie Bosniakovej. Jej telo bolo vystavené v kostole v Tepličke nad Váhom dovtedy, kým ju psychicky narušený muž zo Žiliny podpálil, a tým zničil veľmi cenné historické dedičstvo. Na Strečnianskom hrade sú opäť uložené len jej umelecky reštaurované pozostatky.

                Neďaleko obce Oravská Lesná sme navštívili Oravskú lesnú železnicu, ktorá je unikátnou technickou pamiatkou. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva,  dnes patrí medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie Oravy a ponúka krásnu panorámu oravskej prírody. Zahriať sme sa mohli v goralskej drevenici, ktorá približuje kultúru Goralov na Orave.

                Večer  sme strávili v penziónoch  v Habovke a v Zuberci, kde sme po výdatnej a chutnej večeri povzbudzovali našich hokejistov v zápase s Kanadou. Po pokojnej noci nám Orava ráno pripravila neuveriteľné prekvapenie – sneh. Naozaj tam v máji snežilo a guľovačku na školskom výlete si budeme dlho pamätať. Po raňajkách sme sa vydali na vyhliadkovú plavbu loďou po Oravskej priehrade a spoznávali tak  jej krásy s nádherným výhľadom na okolité hory. Cestou loď obopláva brehy Vtáčieho ostrova, ktorý je významným hniezdiskom čajok i kačíc a Slanický ostrov, nazývaný tiež Ostrov umenia.

                 Ešte viac ako Strenčiansky hrad sme obdivovali Oravský hrad, ktorý má prívlastok ako  jeden z najkrajších hradov na Slovensku nachádzajúci sa v obci Oravský Podzámok. Oravský hrad je tiež národnou kultúrnou pamiatkou. Okrem historických faktov nás upútala aj mediotéka, v ktorej sme sa dozvedeli, že na hrade sa nakrúcala prvá čiernobiela verzia filmu Dracula z roku 1922. Ďalej sa tu nakrúcali filmy ako Kráľ drozdia brada, Princezná a žobrák, Sokoliar Tomáš.

                 Cestou domov sme sa zastavili na obed v Čutkovskej doline, nakúpili si v obchodnom dome Forum v Poprade a o deviatej večer sme sa unavení, no plní úžasných zážitkov vrhli do náručia svojim rodičom, ktorí nás čakali pred školou. Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať im a  starým rodičom, ktorí nám hlavne finančne umožnili zúčastniť sa na tomto výlete s našimi spolužiakmi,  učiteľmi a mať tieto skvelé spomienky.

          • Okresné kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany

            22. 5. 2019

                 17.mája sa naši žiaci  zúčastnili okresnej sútaže mladých záchranárov. Našu školu reprezentovali dva tímy. Tím A- Claudia Cichá, Katarína Pšárová, Matúš Šlechta, Norbert Antoš a tím B- Erika Lajčinová, Natália Sidorová, Dávid Viet, Lukáš Ličko. Popasovali sa s úlohami ako balenie evakuačnej batožiny, rozpoznávanie varovných signálov, obliekanie figuríny v prípade zamorenia, topografiou v ktorej bol zahrnutý azimut, určovanie svetových strán bez použitia kompasu, meranie vzdialenosti na mape či odhad vzdialenosti. Taktiež podanie prvej pomoci, streľba zo vzduchovky a hasenie malých požiarov. Žiaci tieto úlohy  bez problémov zvládli. Odmenou pre nich bolo 1. a 2. miesto v danej kategórií a taktiež postup oboch tímov na krajské kolo. Držíme vám palce na krajskom kole a gratulujeme !!!

             

          • Vyhodnotenie okresného kola Pravopisnej olympiády

            9. 5. 2019

                 Dňa 26.04.2019 sa v priestoroch ZŠ Mlynská konalo okresné kolo Pravopisnej olympiády. Zameranie diktátov v jednotlivých kategóriách bolo nasledovné:

            1.kat. (5. – 7.roč.) – vybrané slová, písanie veľkých písmen, priama reč

            2.kat. (8. -9.roč.) – cudzie slová, všetky pravopisné javy

            Vyhodnotenie za jednotlivé ročníky:

            5.roč. 2.miesto – Gregor Hybel

                      4.miesto – Júlia Dobranská, Jakub Jankanič

            6.roč. 1.miesto – Šimon Gonos

                      2.miesto – Petra Homoľová

                      3.miesto – Andrej Baluďanský

            7.roč. 3.miesto – Adam Opitz

                      4.miesto – Radko Vojček

            8.roč. 1.miesto – Petra Vasilková

                      2.miesto – Karolína Štofirová

            9.roč. 1.miesto – Martin Baluďanský

                      2.miesto – Natália Sidorová

            Vyhodnotenie v kategóriách:

            2.kat. 1.miesto – Petra Vasilková

                      2.miesto – Martin Baluďanský

                      3.miesto – Natália Sidorová

             

             

                                                                          Všetci naši súťažiaci boli úspešní. Blahoželáme!

          • Deň Zeme - beseda s p. Baluďanským

            7. 5. 2019

                    Vyhlásil ho v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. Organizácia Spojených národov (OSN) na ten istý deň, 22. apríla, vyhlásila v roku 2009 Medzinárodný deň Matky Zeme (International Mother Earth Day). S týmto názvom sa slávi od roku 2010.

                      V rezolúcii OSN sa ďalej konštatuje, že slovné spojenie Matka Zem, v niektorých jazykoch aj Zem živiteľka, odráža vzájomné prepojenie medzi Zemou, prírodnými ekosystémami a človekom. Aj žiaci VIII.A a VIII.B sa pri príležitosti Dňa Zeme  zúčastnili prednášky v rámci Geografie s pánom Mgr. D. Baluďanským a takýmto spôsobom poukázali na škodlivé vplyvy na našu planétu Zem.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje