Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Veľký úspech na krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína

            29. 4. 2022

            Umelecký prednes je predovšetkým o zážitku a emóciách. O emóciách recitátora, ale aj príjemcov. Spomedzi 14-tich recitátorov, víťazov okresných kôl, najviac zaujala porotu na krajskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa konalo 28.04.2022 v priestoroch DJZ v Prešove, naša žiačka Bibiána Medvecová z IX. A. V prednese prózy v 3. kategórii získala nádherné 1. miesto a vybojovala si tak postup na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať koncom júna v Dolnom Kubíne.
            Bibiáne srdečne blahoželáme, za úspešnú reprezentáciu školy ďakujeme a prajeme veľa úspechov na celoštátnej prehliadke v umeleckom prednese poézie a prózy!

          • ÚSPEŠNÝ DEŇ NARCISOV

            29. 4. 2022

            Radi pomáhame a pomohli sme aj 28. apríla 2022 pri uskutočnení verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine. Každý, kto si narcis pripol  na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky sme pomohli zozbierať finančné prostriedky na pomoc chorým pacientom a ich rodinám  v sume 555 €. Do zbierky sa zapojili aj naši žiaci, pedagógovia a zamestnanci školy. Celá naša škola bola zaplavená žltými narcismi. Keďže pomáhať je pekná vlastnosť, patrí im veľké ďakujem. Poďakovanie patrí aj rodičom, verejnosti za spolupatričnosť a podporu, veď bez ich prispenia by žiaci pomôcť nevedeli.

          • Deň Zeme na Geografii v VIII.A a VIII.B

            29. 4. 2022

            Žiaci VIII.A a VIII.B sa pri príležitosti Dňa Zeme zúčastnili prednášky v rámci Geografie s pánom Mgr. Danielom Baluďanským a takýmto spôsobom poukázali na škodlivé vplyvy na našu planétu Zem. Svojou aktívnou účasťou a prístupom k jednotlivým aktivitám dokázali, že aj im na našej Zemi a jej pokladoch záleží. Aj oni si uvedomujú, aké cenné dary nám poskytuje naša Zem.

          • Naša Zem v 2.B

            29. 4. 2022

            Na Deň Zeme sme si spolu so žiakmi upriamili pozornosť na našu planétu. Našou povinnosťou bolo pripomenúť si Deň Zeme aspoň malou aktivitou, ktorou sme chceli poukázať aká je dôležitá ochrana nášho životného prostredia. Žiakom sa vyučovanie veľmi páčilo. Spoločnými silami vytvorili krásny projekt s odkazom pre našu planétu.

          • Ako žiaci IV.B druhákov učili

            29. 4. 2022

            Netradičný Deň Zeme pripravili pre všetkých z II.B kamaráti, spolužiaci zo školského klubu, štvrtáci. Rovesnícke učenie poskytuje priestor pre realizáciu rovesníckeho vzdelávania a vlastných nápadov spôsobom, ktorý je deťom blízky. Deň Zeme sme poňali v širších a nových súvislostiach. Prepojili naučené poznatky z hodín štvrtáckej prírodovedy s témou ochrany Zeme. Našli niečo nové. Ponorili sa hlbšie do skúmania jej skrytých súvislostí a podstaty. Zamerali sa na aktuálne témy ochrany prírody, minimalizácie tvorby odpadu, hľadali rezervy. Žiaci veľmi úspešne pracovali so svojim potenciálom kriticky zhodnotiť informácie. Cez chov domácich zvierat k minimálnej produkciu odpadov (napr. nepotrebujú tie veľké plastové ,,vaničky“, v ktorých kupujeme mäso z obchodných reťazcov...). Od spoločenstva lúk k lesným spoločenstvám. Od poznávania stromov k živočíchom....Ako všetko so všetkým súvisí, ako jeden potrebuje druhého...Na rovesnícke učenie k druhákom IV.B neprišla s prázdnymi rukami. Učenie spestrila kniha o stromoch, ktorú Dominik predstavoval aj na hodine literatúry a opäť našla nové využitie. Projekty žiakov z hodín prírodovedy. Podvečer natrhané kvety z lúk s až odbornou prednáškou Adelky, ktorá spolu s Deankou kvety, ktoré ešte nekvitnú nakreslila na tabuľu a neskôr prednášala o ich využití, zbere, sušení. Kvíz o stromoch v réžií Gabka a Tomáša spestril rovesnícke učenie účelne.  Poďakovanie patrí aj Šimonovi za preparované ukážky, aj nášmu Šimonovi - rybárovi, ktorý dbá na čistotu okolitých vôd. Rovnako tak Mii, Riškovi, Jakubovi, Marekovi, Matejovi, Adamovi, Martinovi, Borisovi a Borisovi. Naša škola môže byť hrdá na takýchto šikovných a ochotných žiakov, ktorí chcú niečo zmeniť a vedia aj niečo konkrétne urobiť. Vyskúšali si rolu učiteľov, poctivo si prichystali pomôcky, aktivity a urobili kus dobrej práce.Všetci zistili, že učenie nemusí byť iba ,,naháňaním“ jednotiek, ale má aj iný zmysel, prináša aj iné doteraz neobjavené radosti.

            V neposlednom rade je treba pochváliť vedomosti chtivým žiakov II.B. Boli perfektnými poslucháčmi, aktívnymi účastníkmi rovesníckeho učenia. Veríme, že si takúto aktivitu raz vyskúšajú aj oni. Viac ako dve hodiny nám ubehli veľmi rýchlo. Vizitkou dobre vykonaného rovesníckeho učenia sú ich prosby o ďalšie takéto učenie. To je tá najväčšia odmena pre všetkých. Ďakujeme za túto možnosť.

             

          • Okresné majstrovstvá v malom futbale

            28. 4. 2022

            V dňoch 27. a 28.apríla 2022 sa konali Okresné kolá v malom futbale mladších žiakov a žiačok. Pre našich žiakov to boli dva úspešné dni. Súboja mladších žiakov sa zúčastnilo päť mužstiev, kde žiaci získali pekné 3. miesto. Mladšie žiačky súperili v trojkombinácii mužstiev, kde tie naše získali nádherné 1.miesto. Všetkým patrí veľká gratulácia!

          • DEŇ ZEME 2022

            22. 4. 2022

            Ako každý rok aj v tomto školskom roku sme zorganizovali 22.04.2022 zber papiera na Deň Zeme, a tak sme prispeli aspoň „kvapkou v mori“ k záchrane našich stromov. Bol veľmi úspešný a preto ďakujeme rodinám aj priateľom za ochotu a spoluprácu. Prežili sme aktívne chvíle plné priateľských vzťahov. Výsledková listina zberu bude čoskoro!

          • Aj my budeme pomáhať na Deň narcisov!

            26. 4. 2022

            Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa koná už 26. krát. Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia. 28. APRÍLA JE DEŇ NARCISOV a aj my budeme pomáhať. Keď pred našou školou stretnete hliadku dobrovoľníkov, pripnite si malý kvietok na podporu onkologických pacientov !

          • DEŇ FLORBALU SA VYDARIL NA VÝBORNÚ!

            13. 4. 2022

            Na tohtoročnú motivačnú tému „S florbalkami do školy“ sme v našej škole zareagovali vyhlásením celoškolského turnaja vo florbale na utorok 12.4.2022. Zapojili sa všetky triedy, súperili s veľkým nasadením, nechýbala bojovnosť a športové fair play. Nakoniec  poháre boli  rozdané nasledovne:

            I. skupina

            1.miesto – 5.B

            2. miesto – 5.A

            3. miesto – 4.A

             

            II. skupina

            1.miesto – 9. B

            2. miesto – 9.A

            3. miesto - 8.B

            Všetkým zúčastneným patrí gratulácia a víťazom hlasný potlesk.

            Naši žiaci po dlhom čase si znovu okúsili, aký skvelý je šport a aké úžasné je spoločenské nadšenie z neho.  Slovensko tak Medzinárodný deň florbalu oslávilo suverénne najmasovejšou akciou zo všetkých 77 krajín združených v medzinárodnej federácii.

          • Zachovanie tradícií v IV.B

            21. 4. 2022

            Veľkonočné obdobie sa spája s množstvom zvykov, ktoré sme si spoločne na rôznych hodinách pripomenuli. Naučili sa veľkonočné vinše. Pripomenuli zvyky našich predkov. Podľa starej tradície bolo v pôste zakázané jesť nielen mäso, ale aj vajcia a syry. Pred ich prvým jedením po dlhom čase boli preto požehnávané, aby padli ľuďom na úžitok a upevnili v nich lásku a svornosť. Princíp posväcovania veľkonočných jedál najmä na východnom Slovensku zostal nezmenený, vo väčšine sa dodnes táto tradícia aj dodržiava. Obsah jedál vo veľkonočnom košíku nie je náhodný. Má svoju symboliku. My v IV.B už vieme akú. Sviatky Veľkej noci skončili, veľkonočné obdobie trvá a nám ho pripomína aj krásna práca našej spolužiačky Deany Drančákovej.

          • Okresné kolo biologickej olympiády kategórie E

            20. 4. 2022

            Dňa 31. marca 2022 naši biológovia súťažili online formou v okresnom kole biologickej olympiády kategórie E, známej pod názvom „poznaj a chráň prírodu svojej vlasti“. Obsahovým zameraním v odbornosti botanika a zoológia boli rastliny a živočíchy ľudských sídlisk, teda organizmy žijúce v blízkosti človeka. Obsahovým zameraním geológie bol kras a jaskyne, ale aj vedomosti o mineráloch a horninách. V odbornosti botanika sa Barbora Štofirová zo VI.B umiestnila na 2. mieste a Laura Petrušková zo VI.A na 5. mieste. V odbornosti zoológia sa Jakub Varga zo VII.B umiestnil na 2. mieste a Bohumil Mydla tiež zo VII.B na 3. mieste. V odbornosti geológia sa Veronika Kundrátová zo VI.A umiestnila na 4. mieste. Srdečne blahoželáme!

             

            Barbora Štofirová a Jakub Varga postúpili na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 3. mája 2022 v Prešove. Držíme päste!         

          • OK MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA Z6, Z7, Z8

            20. 4. 2022

            Dňa 12.04.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády v troch kategóriách Z6, Z7, Z8. Organizátorom bola naša ZŠ Konštantínova. Súťaž prebiehala prezenčnou formou v priestoroch školy. Zúčastnilo sa jej 61 žiakov. Riešili tri príklady.

            V kategórii Z6 (6. ročník) boli 10 úspešní riešitelia z 26 žiakov,  v kategórii Z7 (7.ročník) 2 úspešní riešitelia z 13 žiakova v kategórii Z8 (8.ročník) – 1 úspešný riešiteľ z 22 žiakov.

            Kategória Z6:

            1.miesto – Barbora Štofirová a MaximLeľo,

            4. miesto – Laura Petrušková, 9.miesto - Marko Feckanič

            Kategória Z8:

            1. miesto - Gregor Hybel

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a úspešným gratulujeme!

          • SLÁVNOSTNÝ ZÁPIS - 1. ročník

            19. 4. 2022

            V Základnej škole na Konštantínovej ulici sme slávnostne zapísali deti do 1. ročníka. Učitelia prvého stupňa s radosťou očakávali budúcich školákov, ktorí si zvedavo prezerali triedy a preukázali svoje schopnosti, zručnosti a  predpoklady na úspešný vstup do základnej školy zvládnutím rôznych úloh. Úsilie a odvahu budúcich prvákov odmenili pani učiteľky malými darčekmi, pamätným listom a sladkou odmenou.

            Predškoláci odchádzali zo zápisu naplnení pocitmi šťastia, spokojnosti a radosti. Všetkým budúcim prvákom prajeme ešte bezstarostné dni bez školských povinností!

            ĎAKUJEME RODIČOM za prejavenú dôveru a tešíme sa na stretnutie v septembri!

            ZÁPIS do 1. ročníka na našej škole bude prebiehať do 30.apríla 2022.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje