Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Úspechy v celoštátnych kolách

            26. 6. 2019

                 Naša žiačka VII.B triedy Alžbeta Rybčáková sa už po tretíkrát zúčastnila na celoštátnom kole súťaže Liečivé rastliny. Tento rok sa súťaž konala od 7. do 9. júna vo Vrútkach. V prvý deň súťaže účastníkov súťaže čakali tvorivé dielne a zasadnutie odbornej komisie. Na druhý deň ukázali svoje vedomosti v testoch a pri poznávaní živých liečivých rastlín a určovaní sušených liečiviek a čajov. Po obede sa zúčastnili na botanickej exkurzii spojenej s odborným výkladom na Rakšianske rašelinisko. Večer si v tvorivej dielni stavali vtáčie búdky. V posledný deň súťaže po raňajkách boli slávnostne vyhlásené výsledky a ocenení víťazi. V kategórii S (starších žiakov) sa Alžbetka umiestnila na skvelom 4. mieste. Srdečne jej blahoželáme!

            V máji sa stal víťazom krajského kola Biologickej olympiády, kategórie E, v odbornosti zoológia, náš žiak VIII.B triedy, Richard Čekelský. Postúpil tak na celoštátne kolo, ktoré sa konalo 12. a 13. júna 2019 v Tatranskej Lomnici. Na celoštátnom kole sa zúčastnili ôsmi žiaci v odbornosti zoológia, ôsmi v odbornosti botanika a šiesti v odbornosti geológia. V prvý deň súťaže písali súťažiaci vedomostný test a určovali prírodniny. Po večeri mali pripravený autobus, ktorým sa previezli do Liptovského Jána na zaujímavú prehliadku Stanišovskej jaskyne. Kým sa po návrate unavení chystali na spánok, zasadla odborná porota k ich testom, zbierkam a správam z pozorovaní prírody. Na ďalší deň po raňajkách ich čakalo ústne skúšanie spojené s určovaním a rozoznávaním živých a neživých prírodnín. Po preskúšaní sa premiestnili do Múzea TANAPu, kde si pozreli film o histórii Tatier a zaujímavú expozíciu tatranskej prírody. Po obede s napätím očakávali slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien. S radosťou sme zablahoželali nášmu Rišovi za krásne štvrté miesto, vybojované v konkurencii najlepších žiakov zaoberajúcich sa zoológiou na Slovensku.

                                                                                                                                   Mgr. Katarína Vargová

          • Soľ nad zlato alebo po stopách histórie výroby soli

            20. 6. 2019

                    Návštevou  národnej kultúrnej pamiatky - Prešovského solivaru sa začal školský výlet žiakov I.B, II.A, II.B a  III.A. V čase  sme sa presunuli do  17. storočia, do objektu, ktorý na Slovensku nemá obdobu. Patrí k našim najvýznamnejším technickým pamiatkam. V jeho areáli možno vidieť šachtu Leopold, varňu, hutu, kováčske dielne, sklad soli, či banícku klopačku – jednu z posledných piatich na Slovensku. Zanietení sprievodcovia nás veľmi pútavo zoznámili s expozíciou, priblížili dejiny ťažby a výroby soli v solivare. Absolvovali sme veľký okruh. Ochotného a trpezlivého sprievodcu žiaci zahrnuli otázkami. Dostali sme aj pochvalu.  Zaujímavou bola história ťažby, ktorá  prebiehala v „jame“ Leopold, nazývanej aj Cisárska -  dosahuje hĺbku až 155 metrov. Po takmer storočí ťažby bola nad ňou postavená budova gápľa, ktorým sa dopravovala vyťažená soľ na povrch. Po zatopení jamy (šachty) sa začala soľ získava zo soľanky, ktorá sa čerpala v koženom mechu za pomoci koní. Tunajší gápeľ patril medzi najväčšie v strednej Európe. Mimochodom slovo GÁPEĽ sa žiakom veľmi zapáčilo. Deti sa dozvedeli prečo  museli byť zásobníky aj potrubia na vyťaženú soľanku z dreva, aj to, načo slúžila odkaľovacia nádrž. Z týchto nádrží putovala soľanka do predhrievacej a potom do odparovacej nádrže, následne do odkvapových komôr a sušiarne. Odtiaľ sa už kryštalická soľ previezla po koľajniciach do skladu a na expedíciu...aby kráľovstvo bez soli nezostalo. Výletné zážitky však nekončili návštevou  múzea. Chcelo to ešte milé a poučné kultúrne vyžitie, ktoré nám sprostredkovali herci divadla BABADLO prostredníctvom Povesti o pokladoch Slanských vrchov. Veľká drevená konštrukcia Gápľu je základom technickej scénografie a zaručene nadchne každého diváka.  Dozvedeli sme sa ako sa na Solivare našla soľ a  ako sa ju podarilo umom vyťažiť. Niektoré deti spontánne natešene reagovali -  toto sme videli.  Príbeh  variuje tradičný motív hodnoty soli, nanovo rozvíja základnú dejovú líniu lokálnymi faktami, ale zachováva pôvodné etické posolstvo. Nemali by sme preto nikdy zabudnúť, že SOĽ JE NAD ZLATO...

            Náš výlet sme uprostred cesty domov prerušili občerstvujúcou zmrzlinou. V závere už iba obligátna otázka. Čo sa vám na výlete páčilo? Úprimné detské zborové VŠETKO splnilo očakávania.  Ostáva iba veriť, že sa nám učiteľkám podarí aj na budúci rok pripraviť pre žiakov takýto pútavý výlet, latka je vysoko.

            Žiaci I.B, II.A, II.B, III.A

          • AKO SME v I.B S HUPSOM KUCHTILI

            20. 6. 2019

                   Blíži sa koniec školského roka. Veľký deň pre všetkých žiakov, možno aj čas na spomienky.  Pre nás prvákov znamenal veľmi veľa. Koledovali sme v kultúrnom stredisku, vynášali Morenu, učili škôlkarov písať, zapojili sa do súťaži, boli v divadle aj v múzeu, na výstavách. Máme nových kamarátov, kamarátky, všetci  už vieme písať, čítať, počítať a veeeľa nových vecí.  Zapísali sme písanky so zajačikom, písmenkami, princeznou, vtáčikmi, lietadlom, sovičkami .... A keby len to! My sme s Hupsom aj kuchtili.  Milý Hups nám v šlabikári pripravil veľké prekvapenie –  ako si urobiť zmrzlinu. Pani učiteľka nakúpila suroviny a všetci sa s chuťou pustili do práce. Prečítali sme návod, rozdelili suroviny, očistili jahody, krájali, miešali, každý si ešte svoje dielo dochutil vanilínovým cukrom. Zmrzlina patrí do mrazničky, ale my sme boli netrpezliví a Hupsova zmrzlina sa zjedli hneď. Prepáč, milý Hups, teraz sme zlyhali. Nebola to síce zmrzlina, ale jogurtovo-smotanový krém s jahodami......mňam!  Chutil vynikajúco!!!  Nikoho potom ani hrdlo nebolelo.  Tvoju zmrzlinu si urobíme cez prázdniny, sľubujeme.

            Ďakujeme milý Hups za recept, ale aj zato, že si nás celý rok učil zábavne čítať a písať.

            Žiaci I.B

          • Dvojdňový výlet do Krakova

            10. 6. 2019

                 Každý rok sa žiaci všetkých škôl tešia na koncoročné školské výlety. Tohto roku sme sa my, deviataci, vybrali na dvojdňový náučno-poznávací výlet do krásnej susednej krajiny - Poľska. Prvý deň sme strávili v trochu smutnejšom duchu v koncentračnom tábore Osvienčim. Ocitli sme sa v krutej a smutnej realite druhej svetovej vojny a na vlastné oči videli, kde museli bývať a v akých neľudských podmienkach plných špiny, zimy, bolesti, strachu a ponižovania museli žiť Židia, Rómovia, kňazi, politickí zajatci a mnohí iní obyčajní a neškodní ľudia či deti pod diktatúrou hrozného tyrana - Hitlera. Videli sme stenu smrti a kráčali po chodníkoch, kde sa preliala krv tisícky nevinných ľudí. Ľudí, ktorí museli vykonávať najvysiľujúcejšie a najnezmyselnejšie práce. Ľudí, ktorí hladovali a mrzli s jediným cieľom, ich smrťou.  Oveľa zábavnejšou, aj keď v nepriaznivom počasí,  bola návšteva parku miniatúr a lunaparku Inwald. V jeden deň sme stáli pod Eiffelovou vežou, pri Brandenburskej bráne či pri Soche slobody. Veľmi sa nám páčil aj večerný život Krakova. Druhý deň sme navštívili veľkolepý hrad Wawel. Pozreli si krásnu katedrálu a preniesli sa do minulosti, keď sme prechádzali miestami, kde kedysi žili poľskí králi a kráľovné. Po návšteve hradu sme si prezreli aj prekrásne mesto, kde sa tento hrad nachádza - Krakov, plný zaujímavých a milých ľudí, s krásnou architektúrou, námestím a obchodíkmi. Nezabudnuteľný zážitok v nás zanechala aj návšteva Wieliczky – soľnej bane. Tá ponúka viaceré sochy, galérie a kaplnku, ktorú vysekali baníci. Okrem toho sa v turistickej časti bane nachádza aj podzemné jazero a expozícia dejín soľného baníctva. Po polnoci sme sa šťastne vrátili domov, plní krásnych dojmov a nezabudnuteľných zážitkov.
                                                                                                                                                              9.A a 9.B 

          • Koncoročný výlet 8.A a 8.B

            10. 6. 2019

                  Počas školského roka sa všetci žiaci tešia na koncoročný výlet, inak to nebolo ani u nás. Ráno 6.júna sme sa natešení stretli pred budovou našej školy  a vyrazili spoznávať krásy Slovenska. Tento rok naši triedni učitelia zvolili Bojnice a okolie. Ako prvý sme navštívili rozprávkový zámok v Bojniciach. Nazreli sme do krásnych zákutí zámku a vysokých veží, z ktorých sme sa kochali výhľadom. Prešli sme sa aj nádherným parkom a obzreli si stánky. Po prehliadke zámku sme išli do zoo.  Bojnická zoo je najstaršou na Slovensku, pre verejnosť bola otvorená už v roku 1955. Areál bol naozaj veľký, takže sme sa rozhodne nenudili a obzerali si rôzne druhy zvierat a živočíchov, ktoré bežne nevidíme. V podvečer sme sa presunuli do penziónu, v ktorom nás čakala chutná večera. Ráno po raňajkách sme pokračovali v našom  výlete. Netrvalo dlho a prišli sme do Banskej Štiavnice. V banskom múzeu nás najprv oboznámili s banským remeslom a to krátkym a pre nás veľmi zaujímavým filmom. Vystrojili nás do plášťov, rozdali nám prilby, baterky a prehliadka najstarších baníckych priestorov,  ktoré nám ukazovali vývoj rudného baníctva od stredoveku do konca 20. storočia sa mohla  začať. V podzemnej expozícii sa nachádzal  Gápel na konský pohon, ktorý je jediný stroj-motor od banského výťahu, ktorý sa na Slovensku zachoval. Bol to neuveriteľný zážitok prechádzať sa baňou, obzerať si nástroje, s ktorými baníci ťažko pracovali hlboko pod zemou. A to najkrajšie na koniec? U nás to bola Harmanecká jaskyňa, ktorá sa nachádza v Kremnických vrchoch pri Harmanci. Výstup k samotnej jaskyni náučným chodníkom trval asi 40 minút. Jaskyňa bola naozaj nádherná. Bolo až neuveriteľné vidieť krásne výtvory prírody. Nachádzalo sa tam 11 druhov netopierov a 1042 schodov, ktoré sme bez vyčerpania zvládli. Veľmi pekne ďakujeme učiteľkám Mgr. Silvii Džupinovej, PaedDr. Andrei Špilárovej a Ing. Renáte Obšajsníkovej za nezabudnuteľné zážitky a krásny program.

                                                                                                                                            Katarína Pšárová 8.B

          • Mladí zdravotníci 2019

            10. 6. 2019

                  V stredu 5.6.2019 sme sa my, žiaci 4. a 9. ročníka, zúčastnili na súťaži mladých zdravotníkov. Na súťaži boli 4 stanovištia, na ktorých sme si preverili naše znalosti o podaní prvej pomoci. Náš prvý tím, v ktorom boli žiaci IV.A triedy, sa umiestnil na krásnom 2. mieste v kategórií I. stupeň. Mladí zdravotníci zo IV.A triedy, pod vedením pani učiteľky Mgr. Daniely Suchaničovej, sú Magdaléna Čaklošová, Jozef Sakara, Richard Fečo, Samuel Šak, Norbert Vendeľ, Nina Vysoká a Oliver Puškár. Druhý stupeň reprezentovali žiačky z VIII.B - Katarína Pšárová a Katarína Bajcurová a z IX.A - Claudia Amy Cichá, Erika Lajčinová a Natália Sidorová, pod vedením pani učiteľky Mgr. Silvie Džupinovej, ktoré sa umiestnili na 3. mieste. Veľká vďaka patrí našim pani učiteľkám za ich ochotu a čas pri príprave na túto súťaž.

                                                                                                                                                          Natália Sidorová, IX.A

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje