Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Luciina vodná show

            22. 12. 2023

               V predvianočnom čase sa žiaci ZŠ Konštantínova zabávali a športovali  na krytej plavárni. Na akcii, ktorá sa volá Luciina vodná show si zábavnou formou zmerali svoje plavecké schopnosti. Súťažili v kategóriách chlapcidievčatá 1. -2. roč., 3. - 4. roč.5. - 6. roč. Tí najmenší robili medúzy, guličky, lovili puky, pingpongové loptičky a zmerali si rýchlosť pri kraulových a znakových nohách. Starší sa porovnávali ešte aj pri  plávaní popod vodu. Najväčšiu dĺžku sme namerali dvom žiakom z  5. ročníka, ktorí zvládli preplávať na jeden nádych  s plutvami 25 metrov. Za svoje výkony získali diplomy, medaily  a sladkú odmenu. Všetci sa povzbudzovali a vytvorili krásnu atmosféru, pri ktorej nešlo len o plavecké výkony ale aj o dobrú náladu a radosť zo športovania.

          • BETLEHEMY OČAMI DETÍ 2023

            22. 12. 2023

               Medzinárodnú výstavu BETLEHEMY OČAMI DETÍ, ktorá bola verejnosti sprístupnená organizuje každoročne Mesto Stropkov – odbor školstva spolu s odborom kultúry Starostwo powiatowe v Krosne. V tomto roku to bolo netradičné a veľmi pekné kultúrne podujatie za účasti žiakov, rodičov, pedagógov a súťažiacich z Poľska. Pestrý kultúrny program pripravili žiaci ZUŠ F. VESELÉHO. O zaujímavé spracovanie betlehemov nebola núdza v žiadnom z predchádzajúcich ročníkov, rovnako to bolo aj v tomto roku. Predstaviť svoje betlehemy sa v tomto ročníku rozhodli žiaci základných škôl v meste a okrese Stropkov a žiaci z poľských škôl. Odborná porota ocenila najmä z roka na rok kvalitnejšie spracovanie betlehemov, originalitu a kreativitu súťažiacich. Vyhodnotenie sa konalo 20. decembra 2023, kde spomedzi 64 betlehemov získali naši účastníci pekné umiestnenia.

            Lea Hančaková2. miesto v 2. Kategorii

            V.Kundratová, E. Jankaničová a J. JurčišinováCena poroty

        • LIST JEŽIŠKOVI 999 99
          • LIST JEŽIŠKOVI 999 99

            22. 12. 2023

            Svoj prvý ozajstný list už napísali aj žiaci 2.B. Svoje tajné želania vyzdobili kresbami, napísali svoju adresu, nalepili známku a navštívili poštu. Mysleli aj na žiakov, ktorí sú teraz doma a chorí, aj za tých list poslali. Vedieť písať je veru úžasné.

          • Vianoce pieskom maľované

            21. 12. 2023

               Dňa 21.12.2023 sa žiaci 5. až 9. ročníka stali súčasťou príbehu emotívnej atmosféry vianočného času. Priamo pred ich očami vznikali, menili sa a prelínali obrazy maľované pieskom. Svojou originalitou, precíznosťou a kreativitou si žiakov podmanila výtvarníčka a predstaviteľka ukrajinskej školy piesočnej animácie Anastasija Melencova, ktorá všetkým v závere popriala krásne Vianoce.

        • ŠKD – Vianočné ľudové tradície
          • ŠKD – Vianočné ľudové tradície

            21. 12. 2023

               Predvianočný čas je spätý s rôznymi ľudovými zvykmi a tradíciami. Žiaci navštevujúci ŠKD navštívili školskú knižnicu, kde mali možnosť pozrieť si krásne ľudové rozprávky zamerané na túto tému. Dozvedeli sa napríklad to, ako si dievčatá na Luciu vyveštili svojho budúceho manžela, a prečo na Barboru vykvitne čerešňová vetvička. Najviac ich zaujala rozprávka o Mikulášovi, v ktorej neposlušný chlapec musel zametať čertom v pekle. Nakoniec všetko dobre dopadlo a z neposlušníka sa stal najlepší chlapec v dedine. Deťom sa rozprávky veľmi páčili a takýmto hravým spôsobom zistili ako sa ľudia v minulosti pripravovali na vianočné sviatky.

          • Vyhodnotenie kvízu o IT bezpečnosti

            20. 12. 2023

               Kvíz o IT bezpečnosti, ktorý sa konal minulý týždeň pri príležitosti DŇA POČÍTAČOVEJ BEZPEČNOSTI (30.11.), bol významným úspechom. Do kvízu sa zapojilo počas všetkých troch dní 141 žiakov a z nich správne odpovedalo 139 žiakov. Každý deň sa účastníci zaoberali dôležitou témou a odpovedali na otázky, ktoré testovali ich vedomosti a porozumenie. Tu je stručné hodnotenie každého dňa:

            Deň 1: Phishing

            Obrázok phishingu

            Prvý deň kvízu bol venovaný téme phishingu. Účastníci museli identifikovať rôzne techniky phishingu a naučiť sa, ako sa im vyhnúť. Väčšina účastníkov správne identifikovala falošné e-maily a webové stránky, čo ukazuje na vysokú úroveň povedomia o tejto hrozbe.

            Deň 2: Malware

            Obrázok malvér

            Druhý deň bol zameraný na malware. Účastníci museli rozpoznať rôzne typy škodlivého softvéru ako sú vírusy, červy a trojské kone. Bolo potešujúce vidieť, že mnohí účastníci vedeli, ako sa tieto hrozby prejavujú a ako sa pred nimi chrániť.

            Deň 3: Heslá

            Image of heslá

            Posledný deň kvízu sme sa zaoberali heslami. Účastníci museli ukázať svoje vedomosti o silných heslách a dvojfaktorovej autentifikácii. Výsledky ukázali, že všetci účastníci rozumejú dôležitosti silných hesiel a používajú pokročilé metódy na ich ochranu.

               Po skončení kvízu sme požiadali pána riaditeľa, aby nám vyžreboval 3 šťastlivcov spomedzi všetkých správnych odpovedí.

            Výhercami sa stali:

                         Patrik Kowalczyk6.A

                         Tanya Bujdošová7.A

                         Jakub Tarča4.A

            Výhercov sme odmenili výkonnými 64GB USB kľúčmi.

               Celkovo bol kvíz o IT bezpečnosti úspešný v tom, že zvýšil povedomie o dôležitých otázkach týkajúcich sa kybernetickej bezpečnosti. Tešíme sa na ďalšie podobné podujatia v budúcnosti.

             

            Žrebovanie výhercov:

            Ocenenie výhercov:

        • Divadelné predstavenie "Ako išlo vajce na vandrovku"
          • Divadelné predstavenie "Ako išlo vajce na vandrovku"

            18. 12. 2023

               5. decembra 2023 sme sa my, žiaci 5.A a 5.B, spolu so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili divadelného predstavenia s názvom Ako išlo vajce na vandrovkuDivadle Jonáša Záborského v Prešove. Keďže pre mnohých z nás to bola prvá návšteva divadla, očakávania boli veľké. O pol ôsmej ráno sme všetci nedočkavo odchádzali od školy. Divadelné predstavenie ponúklo množstvo úsmevných scénok. Tie mali však aj poučný charakter. Po skončení predstavenia sme sa presunuli do OC Novum a napokon sme  navštívili aj vianočné trhy. Aj napriek sychravému počasiu sme prežili príjemný deň, ktorý naplnil naše očakávania. Napokon, naše dojmy si môžete prečítať v nasledujúcich príspevkoch.

          • Školské kolo Pytagoriády

            18. 12. 2023

               12.  a 13. decembra 2023 sa pre žiakov 3. až 8. ročníka uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Žiaci mali v priebehu 60 minút vyriešiť 15 úloh. Aby sa stal žiak úspešným riešiteľom a postúpil do okresného kola, musel správne vyriešiť minimálne 10 úloh. Okrem toho mohli žiaci získať body aj za ušetrené minúty – za každé 4 minúty žiak získal 1 bod. Ak súťažiaci dosiahli rovnaký počet bodov, tak rozhodoval počet bodov za úlohy.

               A tu je zoznam našich úspešných riešiteľov, ktorí budú našu školu reprezentovať v okresnom kole:         

            Kategória P3  MATIAS PROCHYRA, MÁRIO LIŠKA, TEO MIŠKO, ADAM ŠVEC, KIARA KASARDOVÁ, JULIANA SOÓŠOVÁ, LILIANA STAŠKOVÁ

            Kategória P4  MARTIN HOCKO, JAKUB DZUPÁK, MARTIN BOBÁK, SIMONA FEČKOVÁ, SABÍNA PODOLONOVIČOVÁ, TAMARA PRUSÁKOVÁ, PETER FEDOR

            Kategória P5  MARCEL RÁKOŠ, ŠIMON VATEHA

            Kategória P6  MAREK REFEROVIČ, RICHARD JAKUBČO, MELISSA MORAVCOVÁ, DOMINIK KAŠČÁK, LÍDIA PODHAJECKÁ

            Kategória P7  HUGO ANGELOVIČ, LARA KOČIŠOVÁ, EMANUEL KOBÁK

            Kategória P8  BRANISLAV BURÁK, MAXIM LEĽO, LAURA PETRUŠKOVÁ, BARBORA ŠTOFIROVÁ, MATEJ HARHAJ

             

            Blahoželáme!

          • Súťaž o najkrajšiu triedu

            18. 12. 2023

            Milí žiaci,

            v pondelok 4. decembra sa uskutočnilo hodnotenie tried v súťaži o najkrajšiu vianočne vyzdobenú triedu, ktorú vyhlásil žiacky parlament. Každá trieda bola niečím výnimočná a tak porota v zložení pani asistentka Ivana Kobularčíková, pani učiteľka Mária Zajarošová a pani učiteľka Katarína Vargová mali nesmierne ťažkú prácu. Nakoniec sa zhodli na poradí:

            1. miesto:         5.A
            2. miesto:        5.B
            3. miesto:        8.B

            Cena poroty:  4.B

            Všetkým triedam, ktoré sa do súťaže zapojili ❤️ ďakujeme a víťazom gratulujeme.

          • Dejepisná olympiáda - školské kolo

            18. 12. 2023

               Dňa 7.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z dejepisu. 24 žiakov sa pustilo do vypracovávania úloh z histórie. Na vypracovanie testu mali 60 minút. Sme radi, že aj na našej škole prejavujú žiaci záujem o minulosť, preto boli výsledky veľmi tesné. Všetci boli úspešní riešitelia a tu je zoznam žiakov, ktorí sa umiestnili na prvých troch priečkach. Prví dvaja budú našu školu reprezentovať aj na okresnom kole:

             

            Kategória F: 6.ročník

            1.miesto: Melissa Moravcová

            2.miesto: Marek Referovič

            3.miesto: Patrik Kowalczyk

             

            Kategória E: 7.ročník

            1.miesto: Peter Polák

            2.miesto: Zoja Bobáková

            3.miesto: Karin Haraščáková

             

            Kategória D: 8.ročník

            1.miesto: Barbora Štofirová

            2.miesto: Branislav Burák

            3.miesto: Róbert Vendeľ

             

            Kategória C: 9.ročník

            1.miesto: Ema Cimbalová

            2.miesto: Sára Vatehová

            3.miesto: Kamila Poláková

          • Vianočné pásmo žiakov ZŠ Konštantínova pre Nový Domov

            15. 12. 2023

               Sviečky na adventnom venci sú už spolovice zapálené a vianočná nálada naberá na obrátkach.  Sme radi, že aj vďaka našim usilovným žiakom krúžku Priateľstva s Novým domovom pod vedením pani učiteľky Kačurovej bol 11. decemberNovom domove iným dňom. Vianočné pásmo plné vinšov, spevu a kolied potešilo.  Hovorené slovo bolo pretkané krásnym spevom aj tónmi harmoniky. Čas bežal neskutočne rýchlo.

               Pre starkých sme mali však ešte jedno prekvapenie. Do Nového domova sme prišli ,,vyzbrojení“ . Každý žiak si doniesol svoj peračník. Pani učiteľka pestrú paletu námetov s vianočnou tematikou. Deti sa s radosťou podelili o svoje farbičky a tvorivá práca bola pre všetkých milým obohatením, ale aj pamiatkou či výzdobou.

               Záver bol krásnou bodkou nášho spoločného stretnutia so starkými, keď sme im v mene všetkých žiakov našej školy odovzdali dar - KRABICE PLNÉ LÁSKY. Za iniciatívu v organizovaní zbierky ďakujeme pani zástupkyni Džupinovej a Štofirovej.

               Poďakovanie patrí aj riaditeľke Nového Domova za milé privítanie, pohostenie a veľmi príjemnú atmosféru, ktorá bola obohatením pre našich žiakov.

                                                                                                                                       A.K.

          • Zdravá zelenina a ovocie 🍎🥦🥕

            13. 12. 2023

               Dňa 11. 12. 2023  nás prišla obohatiť zaujímavými informáciami milá pani J. Ufnárová z RÚVZ vo Svidníku. Pomocou hravej metódy sa mohli žiaci 1.B4.B  dozvedieť aj to, že  ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Dostatočná konzumácia pomáha znížiť ochorenia. Tak napríklad, pre dobrú funkciu kostného tkaniva, pokožku a očí potrebujeme vitamín A, pre metabolické procesy vitamín B, na dobrú funkciu mozgu vitamín E...

               Žiaci dostali aj domácu úlohu, aby im pri každej desiate pribudli kusy ovocia a zeleniny, pretože sú zdraviu prospešné a podporujú imunitný systém.

               Ďakujeme za veľmi prínosné informácie.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje