Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
        • 19.10.2017 - Na exkurzii v Užhorode
          • 19.10.2017 - Na exkurzii v Užhorode

            27. 10. 2017

            Každoročne učitelia ruského jazyka  organizujú pre ruštinárov návštevu Užhorodu. Tento rok to vyšlo na 19. októbra a my sme sa opäť veľmi tešili.

                Po prechode cez hranice a zmenení našich eur za ukrajinské hrivny naše kroky v tomto meste viedli k hradu, ktorý sme si najprv obzreli z exteriéru. V interiéri nás pohltila ukrajinská ľudová kultúra, z vitrín sa na nás dívali postavy v zaujímavých krojoch, v jednej z miestností sme obdivovali aj rôzne hudobné nástroje. Svoje čaro však neskrývali ani ostatné starožitnosti.

                Opustiac hradby zámku sme sa znovu vrátili z minulosti do prítomnosti. Medzi najnavštevovanejšie miesta v Užhorode patrí trh, kde dominuje športová móda. Museli sme byť veľmi opatrní, aby sme sa tam nestratili. Nakupovanie bolo síce príjemné, ale veľmi sme pritom vyhladli. Autobusom sme sa preto presunuli do skutočne krásnej reštaurácie, kde na nás všetkých dýchal duch recesie. Príjemne zasýtení sme pokračovali v prechádzke Lipovou alejou, pri ktorej stojí Divadlo Alexandra Duchnoviča. Odtiaľ sme prešli na Most lásky, kde sme sa v tónoch upokojujúcej hudby cítili naozaj romanticky.  Príjemný pocit v nás umocňoval aj pohľad na plávajúce kačky a biele labute v pretekajúcej rieke, nádherný západ slnka i farebná jesenná príroda.

                Neskôr v obchodnom centre sme si zasúťažili v nakupovaní a cestou domov sme ochutnávali  cukríky i asi nie veľmi typické ukrajinské jedlá – sušené mäso, pizzové i smotanové hrianky.

               Napriek zdržaniu sa a prísnej kontrole, ktorou sme museli prejsť pri vstupe na Slovensko, sme sa domov vracali spokojní, obohatení o nové zážitky a skvelé dojmy.

                Touto cestou ďakujeme vyučujúcim, ktorí obetovali svoj čas a energiu, aby sme toto všetko mohli prežiť a taktiež šoférovi autobusu, ktorý nás bezpečne odviezol do cieľa našej cesty i späť domov.

                                                                                                                                          VIII.A

        • Filmový kabinet deťom
          • Filmový kabinet deťom

            17. 10. 2017

            Filmový kabinet deťom

            Žiaci druhého ročníka našej školy sa dňa 11.októbra 2017 zúčastnili výchovno – vzdelávacieho projektu, ktorý ASFK organizuje na celom území Slovenska. Projekt bol zameraný na plôškovú a papierovú techniku animovaného filmu. Žiaci sa mali možnosť hravou formou dozvedieť o plôškovej animácii a o slovenských tvorcoch, ktorí pomocou plôšok tvorili a tvoria animované filmy. Mali možnosť vidieť príbehy z večerníčkov Danku a Janku, Mimi a Lízu  a Drobcov. Cieľom tejto projekcie bolo overenie nadobudnutých skúseností a informácií priamo v kinosále. Praktickú zručnosť napokon spolu s lektorkami projektu predviedli žiaci na tvorivom workshope, na ktorom si zostrojili svojho plôškového, pohyblivého panáčika. Žiaci dostali možnosť spoznať iný druh kinematografie, na akí sú zvyknuté z kín. Aj takto sa vychováva filmový divák už od malička.  

        • Návšteva DJZ Prešov
          • Návšteva DJZ Prešov

            16. 10. 2017

            Piataci a šiestaci na návšteve v DJZ Prešov

                 Nový školský rok je v plnom prúde. Veľmi obľúbenou školskou akciou, ktorá nás vytrhne z každodenného učenia  sa a skúšania,  je návšteva divadla. 4. októbra sme sa rozhodli pre divadelné predstavenie na motívy Alexeja Nikolajeviča Tolstého Neobyčajné dobrodružstvá malého Buratina. Rozprávka s pesničkami o zmúdrení malého nezbedníka, ktorý mal veľký sen  sa nám veľmi páčila, bola pôsobivá, vtipná, poučná a z divadla sme odchádzali bohatší o ďalší umelecký zážitok. 

        • ŠKD - Výlet na hrad Čičva
          • ŠKD - Výlet na hrad Čičva

            3. 10. 2017

            Výlet na hrad Čičva

                        Na kopci nad bývalou obcou Podčičva (dnes časť obce Sedliská) sa nachádzajú zrúcaniny hradu Čičva asi 13 km od Humenného. Na hrad je možné vystúpiť buď priamo po schodoch od rieky popri zachovalej budove bývalého zemplínskeho archívu alebo cez dedinu po ceste až k hradu. Zrúcanina je zaujímavá hlavne oblúkovitými miestnosťami a obrovskými vežami. V súčasnosti na hrade prebiehajú sanačné opravy.

                        26. septembra sme sa so žiakmi navštevujúcimi ŠKD vybrali v popoludňajších hodinách na tento stredoveký hrad. Naše kroky viedli od kostola, popri budove bývalého zemplínskeho archívu až na hradný kopec. Odtiaľ sa nám naskytol krásny výhľad do okolia. Deti kládli množstvo otázok, týkajúcich sa života na takomto stredovekom sídle. Najviac ich zaujala informácia, že na hrade Čičva sa vydávala Alžbeta Báthory (známa ako krvavá grófka). Okrem zaujímavostí týkajúcich sa života na stredovekom hrade zistili, na čo slúžia turistické značky a ako sa majú pohybovať po turistických chodníkoch.

            Výlet sa vydaril, počasie nám prialo, a tak sme si sľúbili, že navštívime ďalší hrad v našom regióne.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje