Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Charitatívna akcia v našej škole

            29. 11. 2017

            V stredu 29.11.2017 sa uskutočnil 7. ročník Charity day.

            Naša školská knižnica sa zmenila na predvianočný bazár,

            kedy si žiaci mohli zakúpiť rôzne predmety či hračky,

            ktoré ich spolužiaci už nepotrebovali.

            Vďaka úsiliu našich žiakov, učiteľov, zamestnancov i rodičov

            sme získali skvelú sumu vo výške 623,-€.

            Veríme, že podporením rodiny žiačok z našej školy, ktoré nemali šťastie v živote ako mnohí naši žiaci, sa nám podarí prispieť našim darom k pozitívnej zmene v ich živote a v neposlednom rade potešiť ich srdiečka.

            Krásne darované Vianoce!

            Viac fotiek vo fotogalérii na tejto adrese:

          • KNIŽNICA - Krása a múdrosť kníh ukrytá v záložkách

            28. 11. 2017

            8. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy:

            Tajuplný svet knižných príbehov bol ukončený  31. 10. 2017.

             

            Našej škole bola  pridelená  partnerská  Základná škola s materskou školou BREZOVICA 60 s počtom žiakov 300. Záložky sme úspešne vytvorili a odoslali partnerskej škole. Od partnerskej školy sme obržali balíček so záložkami a všetci žiaci našej školy, ktorí vytvárali záložku pre partnerskú školu už boli obdarovaní. Verím, že sa Vám záložky páčili a slúžia svojmu účelu!

            Do projektu sa celkovo prihlásilo 1 134 škôl s celkovým

            počtom 138  248  žiakov, a to z Českej republiky 337 škôl s celkovým

             počtom 37 073 žiakov a zo Slovenskej republiky 707 škôl s celkovým

             počtom 101 175 žiakov.
             

            Chcem Vám všetkým  poďakovať za Váš čas, úsilie i aktívnu účasť v projekte. Verím, že pri realizácii projektu ste zažili veľa zábavy, dobrodružstva a podarilo sa Vám objaviť krásu a múdrosť kníh a radosť z priateľstva.

            Moja vďaka patrí všetkým žiakom, ktorí sa opäť stali vzácnymi

            poslami priateľstva a dobrosrdečnosti.

              

                Mgr. Jana Smolková – vedúca školskej knižnica

          • KNIŽNICA - Strašidelné čítanie v školskej knižnici

            14. 11. 2017

                    V piatkový podvečer 10. novembra 2017 sa v našej školskej knižnici zišli bosorky, čarodejnice, kostlivci a iné strašidielka na veľmi obľúbenej akcii, ktorou je už  každoročne Strašidelné čítanie. Spoločne si prečítali strašidelné príbehy z ešte strašidelnejšej knihy Zubami – nechtami od Ivony Březinovej a niektoré scény príbehov boli naozaj strašidelné. Bolo až cítiť napätú atmosféru pri ich čítaní, keď sa knižnica zahalila do tmy a čítalo sa len pri jednej neónovej lampe. Staré školské bosorky alias pani učiteľky aj tu nedali pokoj so skúšaním a preverovali si, či strašidielka pozorne počúvajú. No strašidielka na každú otázku vedeli odpovedať a tak si pomaškrtili na sladkých odmenách. A preukázali aj svoju kreativitu, kedy v dramatizácii prezentovali svoje strašidelné príbehy. Každé strašidlo prinieslo zo svojej krajiny aj strašidelné jedlo, a tak si po čítaní s chuťou zajedli. Jedlo od výmyslu sveta vyzeralo strašidelne, ale zato výborne chutilo! Za svoju odvahu pri čítaní všetci získali Certifikát odvahy i čokoládové „tretie oko“na cestu. Všetkým patrí veľká vďaka a poklona!

                                                                                                                                                          Mgr. Jana Smolková

                                                                                                                                                        vedúca školskej knižnice

            Viac na: http://zs3sp.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=27

             

          • Týždeň aktívnej angličtiny 06.11 - 10.11.2017

            7. 11. 2017

            Prišiel šiesty november a my sme sa stretli, krásne chvíle sme prežilia týždeň aktívnej angličtiny sme zažili.Mnoho nových slov sme sa naučili,Helen Stayte a Nathan Marshall našimi lektormi boli,oni nám ten skvelý program pripravili.Pätnásť hodín bola fuška,ale my sme silní, nie ako muška.Možno o pár rokov sa v Anglicku stretnemea určite na kávu spolu zájdeme.Veľmi nás to tam baviloza to ĎAKUJEME!Niečo nové sme vyskúšali,na to NEZABUDNEME!                                                     Katarína Pšárová 7.B

          • KNIŽNICA - Medzinárodný deň školských knižníc Malý veľký muž – M.R.Štefánik

            7. 11. 2017

            Medzinárodný deň školských knižníc sa pripomína každý rok štvrtý októbrový pondelok. Naša Základná škola na Konštantínovej ulici v Stropkove dňa 23. októbra 2017 pripravila zaujímavé podujatie v školskej knižnici. Téma celého podujatia bola:  „Deň Milana Rastislava Štefánika – zapojenie žiakov, učiteľov, rodičov a komunity.“ Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu        a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Aj našim cieľom bolo podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu prostredníctvom poznávania nového a formou dokumentu i faktu získať nové poznatky.

                     V tomto roku bola vybratá do tejto oslavy téma, ktorej sa v školách žiaci venujú žalostne veľmi málo, a o to viac sme chceli pri tejto príležitosti našim žiakom v školskej knižnici k tejto téme pripraviť čo najviac. Ale aj napriek týmto faktom, keď sa povie meno Štefánik, každý vie o koho ide. Niekomu sa vybaví typická fotografia v generálnej uniforme a vojenskej vysokej čiapke. Aby ho spoznali i naši malí žiaci, pracovali sme hlavne s dokumentom vo filme, s poviedkami v knihe a s divadlom na javisku. Milan Rastislav Štefánik patrí medzi osobnosti ktoré stáli pri zrode a sú považované za zakladateľov Československa. Práve postava, pohnuté životné osudy i tragická smrť tohto slovenského politika, generála francúzskej armády, astronóma a svetobežníka – strojcu slovenskej slobody sa stala hlavnou témou nášho podujatia. Do školskej knižnice zavítali učitelia, rodičia i žiaci druhého, štvrtého, piateho, ôsmeho a deviateho ročníka našej školy. Z rozloženia stoličiek, osadenia IKT techniky, rozloženia propagačných materiálov a kníh im bolo na pohľad zrejmé, že dnes to bude zaujímavé a zároveň i vážne podujatie. Všetkých prítomných privítala vedúca školskej knižnice, priblížili im význam podujatia a oboznámila ich s celým priebehom aktivít, ktorých sa zúčastnia.

            Aktivita 1

            Priblíženie života M.R.Štefánika v dokumente Osobnosti STV2, kde mali žiaci možnosť získať základné informácie zo života M.R.Štefánika. Dokument žiakov veľmi zaujal, pozerali so zatajeným dychom a po skončení dokumentu bolo vidieť, že čakajú čo ich bude ešte čakať pri tejto aktivite. Následovalo čítanie projektovo spracovaných informácií z hodín Dejepisu deviatakov. Bolo to ich autorské čítanie a každého tešilo, že jeho informácie z projetu  sa zhodujú s vypočutými informáciami z dokumentu. Všetky projekty zožali potlesk od prítomných žiakov. Spolu si ich vystavili v školskej knižnici.

            Aktivita 2

            Druhým dokumentom, ktorý si mohli žiaci pozrieť bolo priblíženie sa diania v našej vlasti už po tom, ako sa M.R.Štefánik stal našim  národným hrdinom. Bol to dokument Malý veľký muž z mestskej televízie Partizánske. Dozvedeli sa z neho čo všetko je po ňom pomenované, priblížené bolo múzeum M.R.Štefánika v jeho rodnej obci a ukázané jednotlivé miestnosti v múzeu. A určite najviac ich zaujalo pútavé rozprávanie o jeho živote riaditeľkou múzea v Košariskách Alenou Petrákovou v dokumente. Žiakov už na pohľad bolo vidieť, že ich dokument veľmi zaujal. Málokto z nich vedel, že M.R.Štefánik bol aj kúzelníkom. Mali možnosť vidieť aj z vtáčej perspektívy pomník M.R.Štefánika - Mohylu na Bradle, ktorá v tomto videní bola veľmi zaujímavá. Taktiež sa mali možnosť zoznámiť aj s prierezom mohyly, kde im historik Matúš Valihora v dokumnte podrobne opísal v ktorej časti sa nachádza telo M.R.Štefánika a letcov, ktorí leteli s ním spolu v lietadle. Zaujímavý bol i fakt, že zvlášť sú uložené mozog i srdce M.R.Štefánika. Ale najviac ich zaujalo že to čo ho robilo už počas jeho života veľkým, boli jeho odvaha a vytrvalosť v miestach, kde by sme to už ostatní boli vzdali. Nadobudnuté vedomosti mali možnosť preveriť si v minikvíze poznatkov o živote M.R.Štefánika.  V dvojiciach mali možnosť overiť si skutočnosti i na vyvesených materiáloch v knižnici. A tak nastala v knižnici zdravá pracovná atmosféra. Po overení odpovedí školskou knihovníčkou každá trieda za správne vypracované úlohy získala odmenu.

            Aktivita 3

            O živote a tragickej smrti M.R.Štefánika boli napísané už stovky článkov a kníh. Nikto však doteraz neodpovedal na otázky: Kde sa vzal jeho vlastenecký cit? Kde a ako sa formovalo jeho hlboké národné povedomie? Kde sú korene jeho neskoršieho záujmu o hvezdárstvo, letectvo, meteorológiu, vynálezcovstvo? Kde sú pramene jeho charakterových vlastností ako pracovitosť, húževnatosť, trpezlivosť, skromnosť, láskavosť, citlivosť? A práve v knihe Oči plné oblohy (rok vydania 2010), ktorú napísal Jaroslav Rezník žiaci mali možnosť dozvedieť sa odpovede na tieto otázky. Táto knižka obsahuje dvanásť poviedok z detstva M.R.Štefánika, ktoré dávajú čitateľovi priestor na vlastné skúmanie jeho osobnosti, ktorá bola formovaná práve v jeho detstve a období dospievania. Dej je umiestnený do Košarísk, dielo je založené na historických faktoch, opisuje svet mladého Štefánika. Oporou sú mu jeho rodičia. Vedúca školskej knižnice vybrala poviedku Zopár vytrhnutých pierok, ktorú žiakom prednesom predstavila. V závere nechýbali aj otázky na overenie čítania s porozumením:

            1. Ako sa volal vrch na ktorom Milan a Hanka sedeli? (Bradlo)
            2. Na čo tam obidvaja čakali? (na hviezdy)
            3. Koho na oblohe uvideli? (sokola)
            4. Čo predpovedal Milan pri pohľade na sokola?(že aj človek raz bude lietať)
            5. Koľko výstrelov deti počuli? (dva)
            6. Pod akým stromom ležal mŕtvy vták? (pod najstaršou jedľou)
            7. Kam vtáka deti pochovali? (pred ich skrýšou)
            8. Čo ostalo na mieste po vtákovi? (zopár vytrhnutých pierok)
            9. Čo sa s tými pierkami potom stalo? (rozfúkal ich vietor)

            Pri kladení otázok nezostala ani jedna ruka nehybná. Žiaci porozumeli prečítanej poviedke a veľmi sa im páčila. Nastal i záujem o danú knihu, že si ju prídu vypožičať do školskej knižnice.

            Aktivita 4

            V tejto aktivite sa žiaci preniesli do roku 1919 a mali tú česť stretnúť sa s M.R.Štefánikom ako mladí redaktori novín. Dostali možnosť stať sa spoluvydavateľmi Novín Milana Rastislava Štefánika. Zvolili  si v triedach zástupcov, ktorí zapisovali kladené otázky významnej osobnosti s ktorou sa stretli v čase pred jeho náhlou smrťou. No v snahe o vydanie novín už ďalšie časti museli žiaci dotvoriť a kreatívne sa prezentovať. Aktivita ich zaujala a noviny sú veľmi zaujímavé.

            Aktivita 5

            Táto aktivita obsahovala pozvánku do Divadla Andreja Bagara v Nitre na predstavenie Milan Rastislav Štefánik, ktoré vzniklo pod vedením režisérky Evy Borušovičovej. Ide o vzniknuté predstavenie o jednej najvýraznejšej postave z novodobej slovenskej histórie. Žiaci mali možnosť vidieť ukážky z predstavenia, pozvanie od samotnej režisérky, jej vyjadrenia k vzniku predstavenia a nechýbali i reakcie samotných divadelných hercov. Prajeme vypredané hľadiská a je na škodu, že naša škola sídli až na severovýchode Slovenska.

            Aktivita 6

            V poslednej aktivite nášho dopoludnia stráveného v školskej knižnici odhalila tajomstvo svojho autfitu i samotná vedúca školskej knižnice. Pri príprave podujatie K medzinárodnému dňu školských knižníc si dovolila obliecť sa do farieb Slovenska – biela, modrá, červená. A aby aj samotní účastníci podujatia precítili to vlastenectvo, doniesla i slovenskú zástavu a spoločne si v závere zaspievali slovenskú hymnu. Každá zúčastnená trieda si urobila so zástavou pri M.R.Štefánikovi fotografiu.

            A celé dopoludnie ukončili citátom M.R.Štefánika - „ Nič mi nebolo nemožné, lebo som chcel.“

             

            Mgr. Jana Smolková

            – vedúca školskej knižnice

             

            Hodnotenie jednotlivcov

            Celé podujatie bolo zhodnotené jednotlivcami, ktorí boli účastní na podujatí. Ich hodnotenia bolo veľmi kladné, žiaci si z podujatia odniesli veľa informácií.

            Hodnotenie podujatia vedením školy

            Veľmi pozitívne hodnotíme každé podujatie, ktoré podporuje u žiakov čítanie a rozvoj čitateľskej gramotnosti. O to viac si ceníme snahu vedúcej školskej knižnice zapojiť do týchto aktivít čo najviac žiakov. V nich mali žiaci rôznych vekových kategórií možnosť spojiť príjemné s užitočným. Získali mnoho informácii i o významnej osobnosti našich dejín – M.R.Štefánikovi nielen z filmom ale i z kníh.

             Sme presvedčení, že aj toto podujatie zaujalo žiakov natoľko, že sa viac začnú zaujímať o histórii nášho štátu a knihy faktu tak v budúcnosti budú pre nich zdrojom múdrostí a informácií.

            Našim želaním je, aby bolo podobných podujatí v knižniciach viac.

             

            Za vedenie školy Mgr. Róbert Jankanič – riaditeľ školy

            Viac fotografií vo fotoalbume https://zs3sp.edupage.org/album/?

        • ŠKD - Deň jablka
          • ŠKD - Deň jablka

            7. 11. 2017

            Do galérie ŠKD - Deň jablka boli pridané fotografie.

            20. októbra sme si v ŠKD pripomenuli „Deň jablka“. Na úvod vychovávateľka vysvetlila žiakom aký význam má jablko pre naše zdravie. Neskôr sa prváci s chuťou pustili do práce: vystrihovali, lepili a dokresľovali jabĺčka s červíkom. Všetky detské práce boli odmenené chutnými domácimi jabĺčkami.

        • ŠKD - Cyklopreteky
          • ŠKD - Cyklopreteky

            7. 11. 2017

            Do galérie ŠKD - Cyklopreteky boli pridané fotografie.

            Cyklopreteky

                        Vychovávateľky v ŠKD zorganizovali v spolupráci CVČ pri ZŠ Konštantínova cyklopreteky, ktoré sa uskutočnili 18. októbra. Pretekárska trať  pre malých cyklistov bola pripravená v areáli základnej školy. Pretekári súťažili s veľkým športovým nasadením, snažili sa o čo najlepšie umiestnenie.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje