Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • NAJ PODUJATIE v našej knižnici

            27. 10. 2022

               Medzinárodný deň školských knižníc sa pripomína každý rok štvrtý októbrový pondelok. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Naša základná škola 24. októbra 2022 pripravila zaujímavé podujatie v školskej knižnici. Téma celého podujatia: „Ako máme radi našu školskú knižnicu.“ Cieľom tohto podujatia bolo podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu prostredníctvom poznávania nového.

                Tohtoročná téma nás evokovala urobiť rekapituláciu činností našej školskej knižnice za viac ako desaťročie jej úspešného fungovania. Okrem bezplatných výpožičiek v týždenných intervaloch sa čitatelia každoročne tešia aj na jej zaujímavé podujatia, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou fungovania knižnice.

               Tentokrát do školskej knižnice zavítali žiaci tretieho a štvrtého ročníka spolu s ich učiteľkami. Všetkých prítomných privítala vedúca školskej knižnice, priblížila im význam podujatia a oboznámila ich s celkovým priebehom. Pripomenula im hlavné poslanie knižnice, ktoré podporuje lásku ku knihám, obohacuje ich slovnú zásobu a rozvíja čitateľskú gramotnosť.

               Cieľom tohto projektu je zistiť názor čitateľov, ktoré z týchto podujatí je pre nich najzaujímavejšie a najobľúbenejšie. Prítomní si vyberali svoje naj z týchto aktivít: Záložky do kníh spájajú školy, Medzinárodný deň školských knižníc, Čitateľský oriešok, Strašidelné čítanie, Noc s Andersenom, Čitateľský maratón.

               Hlasovanie prebiehalo vhadzovaním žetónov do pripravenej hlasovacej nádoby. Mladší čitatelia si dali námahu a navštívili aj triedy svojich spolužiakov, predstavili svoju aktivitu a vyzvali ich k hlasovaniu.

               Výsledky boli nasledovné:      Záložky do knihy spájajú školy – 22 hlasov
                                                                Medzinárodný deň školských knižníc – 8 hlasov
                                                                Strašidelné čítanie – 84 hlasov
                                                                Čitateľský oriešok – 27hlasov
                                                                Noc s Andersenom – 125 hlasov
                                                                Čitateľský maratón – 12 hlasov

               Hlasovanie nám ukázalo, že za NAJ PODUJATIE v našej školskej knižnici žiaci vybrali Noc s Andersenom. Veríme, že aj v tomto školskom roku budú podujatia zaujímavé a pritiahnu do našej knižnice aj nových žiakov. Tešíme sa na spoločné chvíle.


                                                                                            vedúca školskej knižnice

          • 🏓 Turnaj v stolnom tenise 🏓

            27. 10. 2022

               V dňoch 25. a 26. októbra sa v telocvični ZŠ Mlynská uskutočnil turnaj základných škôl v stolnom tenise, na ktorom sa zúčastnilo šesť ZŠ z nášho okresu. Z našej školy sa na turnaji zúčastnilo chlapčenské družstvo v zložení Noel Piskorik, Ľuboš Rebej, Marko Sekeľ a Oliver Zápotocký a dievčenské družstvo v zložení Ema Cimbalová, Anisa Khwaja, Karolína Madzinová a Kamila Poláková. Obidve družstvá získali druhé miesto, keď chlapci vo finále podľahli ZŠ Bukovce a dievčatá ZŠ Mlynská. V súčte umiestnení za obidva turnaje sme tak skončili ako najúspešnejšia škola v stropkovskom okrese.

            Našim mladým športovcom za úspešnú reprezentáciu úprimne ďakujeme.

          • Medzinárodný deň cestovín

            26. 10. 2022

               Medzinárodný deň cestovín sa oslavuje od roku 1998, a to práve 25. októbra. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o ich výživových hodnotách.

               V našej škole sa v tento deň v spolupráci so študentmi Gymnázia v Stropkove a OZ Podaj ďalej Prešov konala zbierka cestovín, ktoré poputujú do rúk ľuďom v núdzi. Sme veľmi radi a vďační všetkým, ktorí neváhali prispieť a aj touto formou pomôcť iným. Ďakujeme!​​​​​​

               Žiaci z 1.C - špeciálnej triedy doniesli špeciálne cestoviny ...

            a to BEZLEPKOVÉ 😉👍

          • Zjednoťte sa za univerzálnu hygienu rúk

            25. 10. 2022

               To je doslovné znenie tohtoročného hesla Detského fondu OSN (UNICEF), ktorý vyhlásil 15. október za Svetový deň umývania rúk. 1.B navštívila teta Jana, ktorá mala množstvo otázok. Všetci aktívne odpovedali, zopakovali si už naučené, dozvedeli sa niečo nové, upevnili techniku umývania rúk. Pozreli si zaujímavý dokument a vyskúšali pod ,,čarovnou skrinkou“, či ich umyté ruky sú skutočne dosť čisté.
             

                 Ďakujeme za takúto skúsenosť.

        • Deň 🍏 v ŠKD
          • Deň 🍏 v ŠKD

            25. 10. 2022

            21.október je dňom jablka, preto sme si v ŠKD urobili jablkové popoludnie.

            Žiaci sa oboznámili s tým, prečo je potrebné jesť aspoň 1 jablko denne. Deti ochutnávali jabĺčka so škoricou, medom, chipsy a chutný koláčik.

          • 🍎 Deň jablka 21.10.2022 🍎

            24. 10. 2022

                Deň jablka na ZŠ Konštantínova sme pripravili v piatok 21.10. 2022. Každý si priniesol to naj naj naj jablko.


               Najväčšie jablko za každú triedu postúpilo na výstavu v školskom klube detí. Diplom získala trieda 3.A. Riaditeľ školy položil korunku na najkrajšie jablko celej školy. Titul získala 6.A trieda.


                Vyzdvihovali sme BIO jablká. Práve také ponúkali z rodinného sadu zo Stropkova s p. uč. Michrinovou a rodinná farma z Duplína s p. uč. Suchaničovou.
             

            Deň jablka nekončí, jedzte ho každý deň, je zdravé!

          • Prvý úspech v boxe

            21. 10. 2022

               ZŠ Konštantínova sa môže pochváliť ďalšou úspešnou športovkyňou v boxe. Na medzinárodnom pästiarskom turnaji v Giraltovciach získala Sabina Tokárová, žiačka 8.B triedy, krásne druhé miesto.


            Sabine blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

          • Vzácna návšteva a beh Terryho Foxa

            24. 10. 2022

                 Dňa 20.10.2022 pripadla našej škole česť privítať vzácneho hosťa, súčasného štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslava Kmeťa, ktorý sa zúčastnil spolu so žiakmi našej školyGymnázia na behu Terryho Foxa. Terry Fox môže byť pre mnohých z nás inšpiráciou a motiváciou, pretože napriek zlému osudu a amputácii nohy dokázal s umelou nohou behávať maratóny a rozhodol sa uskutočniť aj beh naprieč celou Kanadou na podporu výskumu rakoviny.
                 Po úspešnom dobehnutí všetkých do cieľa a krátkom občerstvení sa konala
            v gymnaziálnej klubovni beseda, na ktorej sa okrem spomínaného hosťa zúčastnil aj primátor mesta p. O. Brendza a riaditeľ školy p. J. Zachar. Nosnou témou besedy bola práve motivácia žiakov k dosahovaniu svojich životných cieľov cestou rozvíjania pohybových aktivít. P. štátny tajomník sa podelil s prítomnými o svoje osobné skúsenosti, potvrdil, že človek rozvíjajúci svoje telesné zdravie rozvíja aj svoje duševné schopnosti. Následne ochotne zodpovedal na všetky zvedavé otázky žiakov.
              V klubovni panovala pozitívna atmosféra a veríme, že okrem príjemne stráveného času si všetci odniesli aj správnu motiváciu k naplneniu svojich cieľov a snov.

                                                                                                     Júlia Dobranská, IX.A

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            20. 10. 2022

                  Dňa 17. 10. 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Zúčastnili sa ho aj žiačky 9.A.

                 Súťaž pozostávala z niekoľkých častí, ktoré preverili gramatické vedomosti, úroveň čitateľskej gramotnosti a rečových schopností žiačok.

                 Výsledky nikoho z nás neprekvapili a všetky účastníčky sa vďaka vysokému počtu získaných bodov stali úspešnými riešiteľkami. Všetkým umiestneným srdečne gratulujeme a postupujúcej žiačke prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

             

            1. miesto – Júlia Dobranská

            2. miesto – Hana Výletová

            3. miesto -  Timea Jakubčová, Katarína Nábožná

          • Technická olympiáda

            20. 10. 2022

                Dňa 11.10.2022 sa v našej škole konalo školské kolo Technickej olympiády.
            V kategórii A súťažilo 9 žiakov deviatych tried. Všetci boli úspešní a na okresné kolo postupuje dvojica Noel PiskorikFlorián Lehocký.

            Poradie žiakov podľa úspešnosti v školskom kole:

            1. Noel Piskorik
            2. Florián Lehocký
            3. Júlia Dobranská
            4. Alexandra Kmiťová
            5. Daniela Matuľová
            6. Timea Jakubčová
            7. Katarína Nábožná
            8. Serafím Bobák
            9. Lukáš Bučko

          • 3. ročník súťaže YPSILON pre 1. – 9. ročník

            20. 10. 2022

            Pozývame všetkých žiakov, pre ktorých je slovina hrou na tretí ročník celoslovenskej súťaže, v ktorej si overíte svoje vedomosti, získate zručnosti a súťažíte o 9 smartfónov a iných zaujímavých cien.

            Navyše každý súťažiaci bude odmenený diplomom a malou pozornosťou.

            Žiakom 2.stupňa bude doručené potvrdenie o súťaži so získaným počtom bodov, ktoré môžu využiť pri prijímacom konaní na strednú školu.

            Ypsilon – slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Vzorové otázky k testom si môžete vyskúšať aj online na stránke https://www.ypsilonsutaz.sk/

            Stačí ak využije jednu z možností registrácie:

            • nahlási svoju účasť školskému koordinátorovi (PaedDr. Angela Kačurová, 1.B trieda)
            • nahlási svoju účasť svojmu učiteľovi slovenského jazyka.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje