Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • 78.výročie oslobodenia mesta Stropkov

            29. 11. 2022

               Dňa 28. novembra sa žiaci IX.B zo Základnej školy Konštantínova zúčastnili na slávnostnom akte položenia venca pod pamätnú tabuľu 78. výročia oslobodenia mesta spolu so zástupcami mesta Stropkov, okresného úradu a Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov i pravoslávneho duchovného otca. Spomienkové stretnutie bolo sprevádzané smútočným pochodom, hymnou Slovenskej republiky, príhovormi, básňou a na záver hymnickou piesňou. Primátor vo svojom príhovore poukazoval na extrémizmus zaplavujúci verejný život či politickú scénu, následne pán Uhrík prítomným prečítal životopis osloboditeľa a veliteľa Vladimíra Sisru, ktorý ako prvý vstúpil s oddielom do mesta v roku 1944. 

                 Týmto chceme dať do povedomia našim žiakom, ako sa ťažko bojovalo za mier a slobodu.

          • Záložky už majú svojich majiteľov

            29. 11. 2022

               Do 13. ročníka projektu Záložka do knihy spája školy sa prihlásilo 1 040 škôl s celkovým počtom 119 937 žiakov. Z Českej republiky to bolo 380 škôl s celkovým počtom 36 149 žiakov a zo Slovenskej republiky 660 škôl s celkovým počtom 83 788 žiakov. Veľké poďakovanie za účasť v projekte patrí aj našim žiakom, ktorí záložky vyrobili, ale aj žiakom z partnerskej Základnej školy v Senci, od ktorých sme záložky obdržali. Záložky, ktoré sme dostali boli veľmi kreatívne, nápadité a zaujímavé. Posolstvo projektu sme naplnili v podobe podpory čitateľských zručností i pri praktickej výrobe záložiek. Nech záložky sprevádzajú každý deň našich žiakov pri čítaní kníh!

                                                                                               Vedúca školskej knižnice, koordinátor projektu

          • Včely a včelári očami detí 2022 🐝

            29. 11. 2022

                   Dňa  25.11.2022  sa zúčastnili naši žiaci školy na slávnostnom otvorení  16. ročníka Dní medu v Stropkove. Naša škola sa s obľubou zapája do výtvarného, ale aj priestorového spracovania témy Včely a včelári očami detí.

            Tohto roku sme boli opäť úspešní:

            výtvarné práce: Laura Petrušková (7.ročník) – 2.miesto

                                         Simona Pašeňová (8.ročník) – Cena poroty

            priestorové včely: Lea Hančáková (5.ročník) – 1. miesto

                                             Laura Sekeľová,  Magdaléna Čaklošová (8.ročník) – Cena poroty

            zdobenie medovníkov: kolektív dievčat 7.A – 3.miesto

                                                   kolektív dievčat 7.B – Cena poroty

                Žiaci boli odmenení diplomom a hodnotnými vecnými cenami, ktoré odovzdávali organizátori podujatia pán primátor JUDr. Ondrej Brendza a pán Gabriel Foťko.

                                                                                                                  Výhercom srdečne blahoželáme!

          • 78.výročie TOKAJÍCKEJ TRAGÉDIE

            24. 11. 2022

               23. novembra 2022 sme sa  v rámci školskej exkurzie pod vedením pani učiteľky Michrinovej a pani učiteľky Senajovej zúčastnili na spomienkovom stretnutí k 78. výročiu Tokajíckej tragédie označovanej ako masaker, ktorý sa udial 19. a 20. novembra 1944 v obci Tokajík. Bola to odvetná akcia nemeckých jednotiek za pomoc miestneho obyvateľstva partizánom. 19. novembra najprv nemecké jednotky sústredili mužov z obce pri miestnom kostole a pod zámienkou, že idú kopať zákopy, ich postrieľali. Pri tomto zločine zahynulo 32 mužov, 2 raneným sa podarilo náhodou masaker prežiť. Nasledujúceho dňa (20. novembra) nacisti obec vypálili a vydrancovali, ženy a deti rozohnali. Túto hrôzostrašnú udalosť si každoročne ľudia v obci, z blízkeho okolia i žiaci našej školy pripomínajú. V rámci programu na tohtoročnom spomienkovom stretnutí sa konala aj prezentácia Ozbrojených síl SR. Navštívili sme i múzeum približujúce udalosti, ktoré sa stali počas 2. svetovej vojny. Na cintoríne sme sa zúčastnili na pietnom akte, vypočuli si príhovory hostí a pamiatku padlých sme si uctili zapálením sviečok dúfajúc, že nikdy nebudeme musieť byť svedkami strašnej, neľudskej a zverskej zlovôle.

                                                                                                             9.A a 9.B zo ZŠ Konštantínova

            Marcel Maniak

            Nikdy viac!

             

            Utíchla streľba z kanónov a diel,

            zostali krátery po výbuchoch mín.

            Zmĺkol nárek nad hŕbami mŕtvych tiel,

            zhasli plamene a rozplynul sa dym.

             

            Ďalšia obec vstala z popola,

            už netrčia z nej iba komíny.

            Mier opäť zavládol dookola,

            stoja nové domy, kde boli ruiny.

             

            Nikdy viac vypálené dediny,

            mementom nech sú pre nás navždy.

            Nikto už neprepíše dejiny,

            pokoj a mier nech má z nás každý.

             

            Nikdy viac vojnu, žiadne obete,

            plač matiek nad stratenými synmi.

            Nech večný mier je stále na svete,

            dosť bolo nepravdy a krivdy!

          • Strašidelné čítanie v školskej knižnici

            21. 11. 2022

               Štvrtok podvečer, 10. novembra 2022, sa v školskej knižnici zišli bosorky, čarodejnice, kostlivci a iné strašidielka na veľmi obľúbenej akcii. Po dvojročnom odmlčaní tu bolo Strašidelné čítanie a záujem bol veľmi veľký. V priestoroch školskej knižnice si spoločne čítali príbeh z knihy Malej čarodejnice z výťahu. Atmosféra pri čítaní bola fascinujúca, napínavá a očarujúca. Staršie školské bosorky, alias pani učiteľky Smolková a Bujdošová, aj tu nedali pokoj so „skúšaním“ a preverovali si, či strašidielka pozorne počúvajú. Samozrejme strašidielka na každú otázku vedeli odpovedať, a tak si maškrtili na sladkých odmenách. Preukázali aj svoju súťaživosť pri strašiačikovej hre Bingo. Každé strašidlo prinieslo zo svojej krajiny aj strašidelné jedlo, a tak si po čítaní s chuťou zajedli. Za svoju odvahu pri čítaní získali Certifikát odvahy i sladkosť na cestu!

                                                                                                                                                 vedúca školskej knižnice

          • YPSILON – SLOVINA HROU

            25. 11. 2022

               24.11. 2022 sa usilovne súťažilo. Úlohy boli zaujímavé, žiaci získali nové a cenné skúsenosti. Testy už putujú k usporiadateľovi, ktorý testy opraví, výsledky súťaže zverejni na internetovej stránke www.ypsilonsutaz.sk, najneskôr 20. januára 2023. V rámci ochrany osobných údajov budú výsledky viditeľné iba pre koordinátora danej školy.

               Súťažiaci v kategóriách Y5, Y6, Y7, Y8 a Y9 získajú potvrdenie o umiestnení v rámci Slovenska, príslušného kraja a okresu. Vecné ceny, potvrdenia o umiestnení, diplomy, darčeky budú súťažiacim zaslané poštou na adresu školy najneskôr do 31. januára 2023.

               Ďakujeme všetkým súťažiacim za odvahu a reprezentáciu našej školy.

          • Beseda na tému "Legálne drogy"

            21. 11. 2022

                 Aké sú to legálne a nelegálne drogy? To sa dozvedeli naši ôsmaci a deviataci na besede 16. novembra 2022 s pani kpt. Katarínou Sukeľovou, policajnou preventistkou OR PZ vo Svidníku. Vysvetlila našim žiakom aké drogy poznáme, aké sú príčiny experimentovania s drogami, čo spôsobuje drogová závislosť, aký je postih za užívanie, prechovávanie alebo sprostredkovanie drog. Žiaci sa horlivo zapájali do diskusie a mali množstvo otázok na ktoré im pani policajtka ochotne a odborne odpovedala. 

               Ďakujeme pani kapitánke Sukeľovej za prínosnú besedu, na ktorej sa naši žiaci dozvedeli veľa zaujímavých informácií o drogách.

          • Úspech v okresnom kole olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            14. 11. 2022

                Dňa 10.11.2022 (štvrtok) sa na pôde Základnej školy na Mlynskej ulici  v Stropkove uskutočnilookresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C (8. a 9. ročník).  Do súťaže sa zapojili - ZŠ Konštantínova, ZŠ Mlynská, ZŠ s MŠ Havaj a CZŠ sv. Petra a Pavla. Predsedníčkou okresnej komisie bola Mgr. Božena Pecuchová, členkami Mgr. Michaela Gajdošová a Mgr. Slávka Nemcová. Ako postupujúca víťazka školského kola sa ho zúčastnila naša žiačka 9. ročníka - Júlia Dobranská. 

               Súťaž pozostávala z troch častí – vedomostný test, transformácia textu a rečnícky prejav. Náročnosť tém a silná konkurencia našu reprezentantku neodradili a Júlia svoje vedomosti, talent a komunikačné zručnosti predviedla na vysokej úrovni. Získané 2. miesto v okresnom kole je toho dôkazom.

            Vyhodnotenie:

            1. miesto: Simona Lukačová – CZŠ sv. Petra a Pavla(postup na krajské kolo OSJL)

            2. miesto: Júlia Dobranská – ZŠ Konštantínova

            3. miesto: Barbora Glusová – ZŠ Mlynská

               Okrem ďalších skúseností si víťazi odniesli aj poukážky a diplomy. Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme ešte veľa úspechov v budúcom školskom živote.

          • Spomienky na škôlku...

            14. 11. 2022

               Minulý týždeň sa naši štvrtáci  vybrali na návštevu k predškolákom, pozrieť sa ako sú pripravení do školy.  Priniesli im na povzbudenie malé darčeky. Boli to  Smajlíci, ktorí v sebe ukrývali prekvapenie, hraciu deku, z ktorej  mali veľkú radosť nielen žiaci ale aj pani učiteľky, lebo si na nej môžu vyskúšať vedomosti o farbách a na druhej strane dopravnú premávku a samozrejme nechýbali plyšové zvieratká.  Štvrtáci si opäť vyskúšali  maličké stoličky a pozorovali prácu  svojich prvých učiteliek. Predviedli nám všetko čo sa naučili a hlavne rozprávku ,,Ako dedko ťahal repku,,  My sme im zahrali pantomímu pod názvom ,,Zrkadlo,,. Školákom sa srdiečko roztancovalo, keď zbadali spálňu, na ktorú by teraz nedali dopustiť a odporúčali predškolákom, aby si vychutnali chvíle odpočinku v materskej škôlke.

               Na záver samozrejme nechýbala maličká hostinka s keksíkmi a čajíkom.

                                                                                                                                          Iveta Bujdošová

          • Súťaž – YPSILON – slovina hrou

            9. 11. 2022

            Termín ukončenia registrácie účastníkov je 10. novembra 2022.

            Súťaž 24. novembra 2022.

            Tím organizátorov pripravuje deväť testov rôznej úrovne náročnosti. Organizátori priraďujú tieto testy jednotlivým vekovým kategóriám s prihliadnutím na špecifiká jednotlivých školských kategórií. Testy sú zamerané na jazykové zručnosti ako sú čítanie s porozumením a písanie. Interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich flexibilitu. Zábavnou formou motivujú žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.

            Súťaž prebieha v 9-tich kategóriách:

            Kategória YPSILON 1 – žiaci 1. ročníka ZŠ
            Kategória YPSILON 2 – žiaci 2. ročníka ZŠ
            Kategória YPSILON 3 – žiaci 3. ročníka ZŠ
            Kategória YPSILON 4 – žiaci 4. ročníka ZŠ
            Kategória YPSILON 5 – žiaci 5. ročníka ZŠ
            Kategória YPSILON 6 – žiaci 6. ročníka ZŠ alebo prímy pri 8.r. gymnáziách
            Kategória YPSILON 7 – žiaci 7. ročníka ZŠ, alebo sekundy pri 8.r. gymnáziách
            Kategória YPSILON 8 – žiaci 8. ročníka ZŠ alebo tercie 8.r. gymnáziách
            Kategória YPSILON 9 – žiaci 9. ročníka ZŠ alebo kvarty pri 8.r. gymnáziách

            Podmienkou účasti žiaka je uhradenie účastníckeho poplatku („štartovného“), ktorého výška je v šk. roku 2022/2023 stanovená na 6,50 € na súťažiaceho. Uhradiť poplatok môžete učiteľovi SJL alebo koordinátorovi v 1.B.

            Ceny pre najúspešnejších súťažiacich

            Každý súťažiaci dostane diplom a malý darček. Súťažiaci s úspešnosťou viac ako 80% získavajú diplom s vyobrazenou zlatou medailou. Najúspešnejší účastníci v kategóriách Y5, Y6, Y7, Y8 a Y9 potvrdenie o umiestnení v rámci Slovenska, príslušného kraja a okresu.

            Z každej kategórie z celkového počtu prihlásených budú vyžrebovaní štyria najúspešnejší riešitelia.

            Prvou cenou v každej kategórii je SMARTFÓN ,

            druhá cena sú bluetooth slúchadlá,

            tretia cena je poukážka v hodnote 20 EUR na nákup tovaru značky Fusakle

            a štvrtá cena je poukážka v hodnote 10 EUR od kníhkupectva Martinus.

            Ceny sú pre každú kategóriu zvlášť (9 SMARTFÓNOV, 9 bluetooth slúchadiel, ....)

            V prípade rovnosti bodov bude výherca vyžrebovaný spomedzi súťažiacich, ktorí dosiahli tento najvyšší počet bodov. Vecné ceny, diplomy, darčeky budú súťažiacim zaslané poštou na adresu školy najneskôr do 31. januára 2023.

            https://www.ypsilonsutaz.sk/

             

            TEŠÍME SA NA VAŠU ÚČASŤ A ÚSPECHY

          • Listy pre Ježiška sú už poslané...😇

            23. 11. 2022

              Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a kto z nich má väčšiu radosť ako deti? V mnohých rodinách je zvykom, že deti píšu list Ježiškovi. Aj naši druháci sa tento rok rozhodli napísať listy Ježiškovi, ktoré spoločne v jednej obálke odniesli na poštu. Nečakajú síce od neho odpoveď v podobe pošty, ale skôr v podobe splnených želaní v darčekoch, ktoré mu do listu napísali alebo nakreslili.

               Ďakujeme, Ježiško!  Žiaci 2.A

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje