Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku.

            20. 1. 2020

               Dňa 15. januára 2020 sa v CVČ vo Svidníku  konal 30. ročník olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovali žiačky Petra Homoľová zo 7. A triedy (kategória 1A )  a Petra Lívia Senajová z 9. A ( kategória 1B). Tak ako aj v minulých školských rokoch obidve súťažiace získali za okres Stropkov vo svojej kategórii 1. miesto a postupujú na krajské kolo olympiády. Veríme, že tejto tradícii ostanú naši šikovní angličtinári verní aj naďalej J  Víťazka školského kola Lorelle Ndreca zo 7. B v kategórii 1C postúpila zo školského kola priamo na krajské kolo.

            Srdečne blahoželáme a dievčatám prajeme veľa šťastia na krajskom kole!

          • Olympiáda v anglickom jazyku

            20. 1. 2020

               Dňa 13. novembra 2019 sa konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v troch kategóriách 1A (5. až 7. ročník),  1B (8. a 9. ročník) a 1C (žiaci narodení alebo študujúci v zahraničí). Spolu súťažilo 26 žiakov. V kategórii 1A ich bolo 6, v kategórii 1B 16 a v kategórii 1C 4 žiaci. Súťažiaci si merali sily v gramatických cvičeniach, cvičeniach zameraných na slovnú zásobu a v čítaní s porozumením. Všetci sa snažili podať čo najlepší výkon a v jednotlivých kategóriách sa umiestnili takto:

            Kategória1A:

            • I.miesto : Petra Homoľová – VII. A
            • II. miesto : Sabína Kristína Skirková – VII. B
            • III. miesto : Andrej Baluďanský – VII. A

            Kategória1B  :

            • I.miesto : Petra Lívia Senajová – IX. A
            • II.miesto : Kristián Prokopič – IX. A
            • III. miesto : Sebastián Luberda – VIII. A

            Kategória1C  :

            • I.miesto : Lorelle Ndreca – VII. B
            • II.miesto : Grace Semančíková – VIII. A
            • III. miesto : Adam Opitz – VIII. A

             

            Víťazom srdečne blahoželáme.

            Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach v kategóriách 1A a 1B postupujú na okresné kolo olympiády.

          • Vianočná pošta pre starkých

            17. 1. 2020

                Vianoce je čas zázrakov a želaní, zároveň príležitosť zapojiť žiakov do úžasného projektu VIANOČNÁ POŠTA. Seniorom začínajú Vianoce prvým pozdravom na stolíku. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí. Žiaci 4.B triedy našej školy poslali ručne napísaný vianočný pozdrav neznámym starkým a starenkám do domova Pokoj a zdravie v NITRIANSKEJ  STREDE. Veríme, že sa z pozdravov starkí potešili!

                                                                                                                                                                      trieda 4.B

          • DEŇ BEZ DESIATY V II.B

            8. 1. 2020

               Deň bez desiaty neznamená, že sme vyhlásili protestnú hladovku. Nápad vznikol úplne spontánne.  Potrebovali sme chlieb k vystúpeniu  „Vianoce kedysi“ a ten chlieb nám zostal. Tak sme po spoločnej dohode oznámili rodičom, že o desiatu na ďalší deň sa postaráme my v triede.  Najprv sme sa ale museli dohodnúť, s čím ten chlieb budeme jesť.  Rôzne návrhy sa zmenili na dve možnosti. Pani učiteľka kúpila paštétu dohodnutej značky, uhorky, maslo, džem a nachystala čaj. V závere treba spomenúť, že po tejto skúsenosti už dobre vieme, že za nezjedenou desiatou sa skrýva aj kus práce, aj financie, aj nejaká  tá dohoda.  Nápad sa nám zapáčil. DEŇ BEZ DESIATY budeme mať v triede predbežne  každý prvý štvrtok v mesiaci. Máme už kúpené hrnčeky, ktoré si na výtvarnej výchove vyzdobíme, označíme. Vyskúšame si naše kulinárske schopnosti, možnosti dohnúť sa, budeme tolerantnejší.  Budeme vedieť viac o zdravej – nezdravej podobe desiaty. Vylepšíme si finančnú gramotnosť, keď vypočítame náklady nákupu. Odbremeníme rodičov aspoň jeden deň v mesiaci od malej starosti, čo tým našim deťom prichystať na desiatu do školy.

            Veru, veru – čo si prichystáme spoločne – chutí najlepšie!!!

          • AKO SME OŽIVILI TRADÍCIE

            8. 1. 2020

                Čas vianočný – čas radostný sa neudržateľné blíži. Niekomu už vošiel do domácnosti, niekomu aj do srdiečka.

               Žiaci II.B sa zoznámili s trochu inými Vianocami. Prostredníctvom nacvičenej scénky pod názvom ,,Vianoce kedysi“ načreli do studnice našej dávnejšej kultúry zvykov a tradícii. Objavili múdrosti pranostík, ale aj čaro ľudových zvykov  našich predkov. Slama pod stolom, reťazou zviazané nohy stola, železo pod ním. Čečina, imelo, cesnak, jabĺčka, orechy, chlieb. Stromy natreté cestom, aby dobre rodili. Aj odložené vidly, aby kravky neklali.  Zvyky, v ktorých sa nezabúdalo ani na domáce zvieratá – zdroj obživy. Od vtipných vinšov gazdovi a gazdinej  po láskyplné verše plné úcty a radosti z narodenia Ježiška a poklonu pri Betlehéme. Nechýbali ani krásne vianočné tóny, spevy.

               Aby tieto krásne ľudové tradície neupadli do zabudnutia. Ale aj, aby sme niekoho potešili, pozvali sme 16.12.2019 našich rodičov, ale aj  starých rodičov. Dobrých ľudí sa všade veľa zmestí, veru to bola aj pravda. Naša veľká trieda bola plná. Aj keď kalendár vravel čosi iné, my a nám najbližší sme v to pondelkové odpoludnie  mali Vianoce ako kedysi.

                Pre nás veľkým a prvým zážitkom bola 17.12.2019 návšteva babičiek a deduškov v Novom domove na Šandalskej ulici. Aj tu sme priniesli kus tradícii, na ktoré určite ešte nezabudli. „Vianoce kedysi“ zožali veľký úspech. Aby sme neprišli s prázdnymi rukami, zhotovili sme pozdravy s obrazom Svätej rodiny a napísali krásne venovanie. Chceme sa týmto poďakovať aj za vrúcne privítanie v Novom domove všetkým. Už teraz vieme, že to nebola naša prvá a posledná návšteva. Oživovali sme staré a vzniklo nové. Už máme naplánované ďalšie stretnutie v Novom domove, na ktoré sa už dnes veľmi tešíme.

            V závere už len pár veršíkov z bohatého programu:

            „Máme prosbu maličkú.

            Chráň nám tatka, mamičku!

            Keď takú moc veľkú máš,

            ochráň celý národ náš!“

            Žiaci a tr.učiteľka II.B

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje