Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • iBobor – 2. stupeň

            14. 11. 2023

               Aj tento rok sa na našej škole v týždni od 6.11. do 10.11.2023 konala medzinárodná informatická súťaž. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V tomto roku sa na Slovensku  do súťaže zapojilo 129 965 žiakov. Z toho na našej škole na druhom stupni sa zapojilo v troch kategóriách Bobrík, Benjamín a Kadet spolu 71 žiakov, z toho bolo 24 žiakov úspešných. Celkové umiestnenia na prvých troch miestach v kategóriách:

            Bobrík:

            1. miesto - Oliver Blanár - 5.B
            2. miesto - Oliver Gajdoš - 5.B
            3. miesto - Marcel Rákoš - 5.A

            Benjamín:

            1. miesto - Marek Referovič - 6.B
            2. miesto - Peter Polák - 7.A
            3. miesto - Samuel Reiter - 7.A

            Kadet:

            1. miesto  - Branislav Burák - 8.B

                                   - David Demjan - 9.B

                                   - Slavomír Dovičák - 9.B

                                   - Maxim Leľo - 8.B

                                   - Timotej Nemec - 8.B

                                   - Martin Výlet - 9.B

             

                             2. miesto - Barbora Štofirová - 8.B

                             3. miesto - Matúš Demjan - 8.B

             

            Víťazom a aj ostatným úspešným riešiteľom blahoželáme! 

          • Stretnutie Snežienok so štvrtákmi

            13. 11. 2023

               Do našej veľkej školy opäť raz zavítali malí a šikovní predškoláci z MŠ na ulici Matice slovenskej v Stropkove dňa 9.11.2023. Bolo to už naše druhé stretnutie. Margarétkam sa u nás veľmi páčilo 🙂, tak tentoraz prišli aj deti z triedy Snežienok s pani učiteľkami. Pre predškolákov sme pripravili rôzne hry, aby mali o zábavu postarané. Na krytej plavárni si mohli v malom bazéne zaplávať, zahrať sa a zároveň nám ukázať svoje plavecké zručnosti. Celý čas sa im venovali žiaci zo 4.B., ktorí boli neustále nápomocní a súčinní. Po plávaní ich čakalo v triede malé občerstvenie, chvíľka oddychu a nakoniec odchod do škôlky. Stretnutie sa nieslo vo veľmi príjemnej atmosfére. Ďakujeme všetkým za milú návštevu!

          • Svetový deň behu

            10. 11. 2023

               5. november sa spája so Svetovým dňom behu, ktorý sa pripomína od roku 1999. Založil ho bežec Bill McDermott. My sme túto jednu z najprirodzenejších a najobľúbenejších pohybových aktivít, ktorá je pre naše zdravie rovnako dôležitá ako spánok a dobrá výživa,  podporili v piatok 10.11.2023. Po krátkej rozcvičke sa žiaci od 1. po 9. ročník s učiteľmi zúčastnili na štafetovom behu. Spolu odbehlo 263 žiakov a učiteľov, zabehli takmer neuveriteľných 220 km (presne 219,61 km). Napriek nepriaznivej predpovedi počasia sa na bežcov usmialo aj slniečko. Občerstviť sa mohli v cieli teplým čajom a ovocím. V duchu hesla vytvoreného žiakmi 9.B „Bežíme s úsmevom“ sa už teraz tešíme na ďalší ročník. Aj touto cestou sa chceme poďakovať p. učiteľovi Matkobišovi za odhodlanie, s ktorým tento štafetový beh s každou triedou zabehol. Zároveň ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom za chuť podporiť náš bežecký deň.

             

            1.stupeň

            2.stupeň

          • Uspeli sme v okresnom kole Jazykového WocaBee šampionátu!

            10. 11. 2023

               Naša trieda 7.A sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí"). Trieda 7.A sa v rámci okresu Stropkov umiestnila na vynikajúcom 1. mieste, vďaka čomu získala ceny a postúpila do krajského kola. To prebieha práve v týchto dňoch, kedy žiaci súťažia o postup do celoslovenského kola súťaže, v ktorom môžeme získať ďalšie ceny a príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €. Súťaž vyvrcholí medzinárodným finále, v ktorom sa stretnú tie najlepšie triedy z 8 krajín!

               Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každý žiak našej triedy 7.A získal počas okresného kola denne v priemere 231 WocaPoints bodov, čo sa rovná približne 154 správnym odpovediam pri precvičovaní. Triedy v šampionáte súťažia ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti. Aplikácia WocaBee navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači. Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

            www.wocabee.app/sutaz

               Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • Ocenenie v celoslovenskej súťaži

            8. 11. 2023

               Koniec školského roka 2022/2023 uzavreli naše žiačky 9. ročníka úspešným umiestnením sa v celoslovenskej súťaži s názvom Hodžov novinový článok. Aj keď už žiačkami našej školy nie sú, ocenenie si prevziať s radosťou prišli. Júlii DobranskejHane Výletovej ešte raz gratulujeme a želáme veľa podobných úspechov aj v štúdiu na stredných školách!

          • Sviečka za nenarodené deti 🕯️

            7. 11. 2023

               Fórum života každoročne 2.novembra organizuje kampaň s názvom „Sviečka za nenarodené deti'' s cieľom spomenúť si na deti, ktoré zomreli pri umelom alebo spontánnom potrate. Žiaci si tento deň pripomenuli návštevou pamätníka na mestskom cintoríne venovaný nenarodeným deťom, zapálili sviečky a venovali im tichú modlitbu.

          • 🍎 Viem čo zjem 🥦

            6. 11. 2023

               Dňa 02.11.2023 nás potešila svojou návštevou nám už známa pani  J. Ufnárová z RÚVZ Svidník.
            Tentokrát žiakov  hravou formou motivovala k vyváženému životnému štýlu a správnym stravovacím návykom prostredníctvom interaktívnej tabule.  Tento zdravý životný štýl doplnený pohybovými aktivitami  v detskom veku a je predpokladom dobrého zdravia nielen počas detstva a dospievania, ale aj v dospelosti. Svoje nové vedomosti si žiaci upevnili kvízom a vypracovaním pracovného listu.

            Pani J.Ufnárovej ďakujeme za krásnu zážitkovú hodinu a tešíme sa znovu na ďalšie stretnutie.

            Žiaci z 3.A, 3.B

          • Svetový deň sporenia - 31. október

            6. 11. 2023

            „Vytvárať si rezervu je dôležitá a prospešná zručnosť. “

             

               Žiaci druhého stupňa sa aj tento rok zúčastnili aktivít, ktoré boli zamerané na ich finančnú gramotnosť. Pomáhajú im pochopiť hodnotu peňazí a naučia ich hospodáriť, plánovať a nakoniec aj niesť zodpovednosť za svoje financie.

             

            Cieľom aktivít bolo zodpovedať na otázky:

            Prečo je dôležité sporiť?

            Na čo by sme si mali sporiť?

            Kedy peniaze zo sporenia využijem?

            Koľko eur by mal mať človek nasporené, keď sa chce cítiť bezpečne?

             

               Ich názory boli naozaj pestré a určite tieto aktivity prispeli  pochopeniu hlavného cieľa sporenia.

             

                                                                              Koordinátor finančnej gramotnosti

                                                                              Vyučujúce občianskej náuky

          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu - vyhodnotenie

            3. 11. 2023

               Jeseň, tekvičky, Halloween....... Vyrezávanie tekvíc si v súčasnosti väčšina ľudí spája s obľúbeným sviatkom v USA – Halloweenom. Ten je čoraz populárnejší aj u nás. Avšak aj keď Halloweenepatrí, vyrezávanie tekvíc určite patrí aj do našich končín. Veď tekvice vyrezávali už naši predkovia, aby im slúžili ako lampáše na sviečky. Naši predkovia poznali vyrezávané tekvice pod označením svetlonos. Zdobili ich príbytky či vstupy do domčekov a okrem dekoratívnej funkcie plnili teda tú najpodstatnejšiu – svietili.
               Na tekviciach je skvelé to, že na ne môžete vyrezávať takmer čokoľvek a vždy to bude vďaka svetlu sviečky vyzerať krásne. Takéto nádherné tekvice zaplnili tradične koncom októbra vestibul našej školy. V tomto školskom roku sa naši žiaci prekonali. Tekvíc, ktoré súťažili, bolo 61 a okrem vyrezávaných sa tu našli aj tekvice maľované. Vybrať najkrajšiu tekvicu bolo takmer nemožné. Nakoniec pomohli rodičia, žiaci aj pedagógovia, ktorí sa zapojili do hlasovania, za čo im patrí veľká vďaka. Najúspešnejšími boli Ela Skysľáková v kategórii Vyrezávaná tekvica a Bianka Pecuchová v kategórii Iná technika. Každý, kto sa súťaže zúčastnil, dostal malú odmenu.

            Ďakujeme všetkým žiakom za ich krásne práce.

            Výsledková listina: Súťaž o najkrajšiu tekvicu.pdf

          • Najzaujímavejší zážitok v školskej knižnici

            3. 11. 2023

               Medzinárodný deň školských knižníc po prvýkrát vyhlásila Dr. Blanche Wools, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva. Zdôraznila potrebu školských knižníc, ich význam a prínos pri vzdelávaní a rozvoji detí. Po celom svete si tento deň žiaci a študenti pripomínajú každý štvrtý októbrový pondelok. Ani my sme neboli výnimkou. Tento rok bola vyhlásená táto téma: Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.

               V pondelok 23. októbra 2023 pripravila vedúca školskej knižnice Mgr. Jana Smolková pre prvákov, druhákov, štvrtákov a piatakov zábavno - náučné dopoludnie v našej školskej knižnici. Pripravila pre nadšencov čítania úlohy, ktorých cieľom bolo podporiť pozitívny a trvalý vzťah k školskej knižnici, ku knihe a k samotnému čítaniu žiakov. Najzaujímavejšou aktivitou, ktorú si žiaci vyskúšali bola vlastná dramatizácia známych ľudových rozprávok s prenesením prvkov 21.storoča. Tak žiaci s kreáciou zapájali do rozprávok výdobytky dnešnej doby, moderné technológie použili neočakávaným spôsobom ako internet, sociálne siete, tablety, hoaxy, vybité batérie no nezabudli na to, že v každej rozprávke bolo zlo potrestané. Najzaujímavejšie bolo pozorovanie triednych kolektívov ako sa navzájom dopĺňajú, dohadujú, kooperujú, tvoria a spoločne sa tešia z vlastnej kreativity a zábavnou formou práce s knihou podporujú tak pozitívny a trvalý vzťah k školskej knižnici, ku knihe a čítaniu. No najviac zaujímavé z celého bola samotná prezentácia pripravených dramatizácií. Pri samotnej dramatizácii všetci so zatajeným dychom sledovali priebeh rozprávky, sledovali pohyb bábok, ich rečové prejavy, aj keď všetci vedeli ako sa to skončí, no čakali na to nové, moderné z nášho sveta ako sa to prejaví tým neočakávaným spôsobom v rozprávke.

               Najzaujímavejším zážitkom na celom našom podujatí v školskej knižnici bol hádam zážitok našich prvákov. Preoblečení do kostýmov rozprávkových postáv si vyberali, prezerali, listovali i poniektorí čítali knihy zo školskej knižnice. Takým netradičným až inovatívnym spôsobom výpožičiek sa sami ale aj ostaných zúčastnených pobavili pri práci s knihou. Každú rozprávkovú postavu predstavili svojim starším spolužiakom a zdramatizovali mix rozprávok v jednej, čomu sa sami smiali a bolo to pre nich priam komické.

               Vďaka najzaujímavejšiemu podujatia pri oslavách Medzinárodného dňa školských knižníc v našej školskej knižnici každý jednotlivec i skupiny žiakov sa mohli preniesť tvorivosťou  a fantáziou do rozprávkového sveta, no nezabudnúť na ten svoj svet. Svojimi aktivitami a záujmom tak  vyjadrili svoj pozitívny vzťah ku knihám a školskej knižnici.

          • Športovo – branný deň v Tokajíku

            2. 11. 2023

               Nezabudnuteľný športovo – branný deň ozbrojených síl SR sa uskutočnil v Tokajíku v piatok 27.10.2023. Zúčastnili sa na ňom žiaci z 9. B triedy. Cieľom bolo každému účastníkovi predstaviť príbeh tragédie, ktorá sa odohrala v krvavú nedeľu 19. novembra 1944. Súťažné družstvá tvorili žiaci deviatych ročníkov základných škôl nielen z okresu Stropkov, ale aj Prešov, Stará Ľubovňa, Vranov nad Topľou. Dokopy bolo 25 družstiev, ktoré si merali sily na 12 stanovištiach. Keďže nám nevyšlo počasie, väčšina disciplín sa odohrávala v sále a priestoroch múzea v podobe vedomostných aktivít ako sú hlavolamy, tajničky, kvízy. Podujatie sa odohralo pod záštitou 65. prieskumného práporu, ktorý žiakom ukázal množstvo bojovej techniky, zbraní a uniforiem. Žiaci si priniesli domov kopec zážitkov a spomienkových predmetov.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje