Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Vedomostný kvíz o IT bezpečnosti pre žiakov

            1. 12. 2023

               Chcete si otestovať svoje znalosti IT bezpečnosti?

               Základná škola, Konštantínova 1751/64, Stropkov organizuje pre žiakov 3. - 9. ročníka  vedomostný kvíz o IT bezpečnosti pri príležitosti DŇA POČÍTAČOVEJ BEZPEČNOSTI, ktorý sme si pripomenuli 30.11. Kvíz sa bude konať 5.12., 6.12. a 7.12.2023. Každý deň žiaci dostanú na EduPage do svojho konta článok a jednu otázku k nemu. Odpovedať na ňu môžu len raz a zapojiť sa tak celkovo 3x počas 3 dní. Kvíz bude v týchto dňoch spustený od 8:00 do 22:00 hod. Po jeho skončení zozbierame všetky správne odpovede a vyžrebujeme troch šťastlivcov, ktorí získajú vecné ceny. 

            Neváhajte sa preto zapojiť do vedomostnej súťaže!

             

            Týmto prosíme aj rodičov a učiteľov, aby podporili žiakov v účasti na tomto kvíze.

             

            V kvíze sa budú skúmať základné pojmy a princípy IT bezpečnosti, ako napríklad:

             

            • Phishing

            Obrázok phishingu 

             

            • Malvér

            Obrázok malvér 

             

             

             

            • Heslá

            Image of heslá 

             

            • Osobné údaje

            Image of osobné údaje

             

            Nenechajte si ujsť túto príležitosť ukázať svoje znalosti IT bezpečnosti!

          • 12. ročník Charity day

            1. 12. 2023

               Blížia sa najkrajšie sviatky v roku, ktoré sú spojené s obdarovávaním.  To je cieľom aj našej dobročinnej akcie, prostredníctvom ktorej chceme spoločne obdarovať a pomôcť niekomu, na kom nám záleží. V dňoch 29.11.30.11.2023 sa v našej škole konal už 12. ročník Charity day. Tešíme sa, že náš predaj bol znova veľmi úspešný a výťažkom z neho v sume 1050,- eur môžeme pomôcť a potešiť našu žiačku, spolužiačku, kamarátku. Ďakujeme všetkým, rodičom, pedagógom, zamestnancom, žiakom i priateľom školy, ktorí otvorili svoje srdcia a podporili túto krásnu charitatívnu akciu.

                                                                                                                     ĎAKUJEME!

          • Hviezdoslavov literárny a výtvarný Stropkov 2023

            1. 12. 2023

               Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do literárnej a výtvarnej súťaže s názvom Hviezdoslavov literárny a výtvarný Stropkov. Koncom novembra 2023 sa konal už jeho 10.ročník.

               Nádejní umelci tvorili príbehy, básne, ale i obrazy, ktorých témou bol práve náš krásny Stropkov. Oceneným srdečne blahoželáme!

            Literárna časť (próza):

            1. miesto: Branislav Burák (8.A)
            2. miesto: Lea Hančáková (6.A)
            3. miesto: Simona Korekáčová (8.A)

            Výtvarná časť:

            Cena predsedu MO Matice slovenskej v Stropkove: Patrícia Tipánová (8.A)

          • Stropkovské dni medu 2023

            29. 11. 2023

               Každoročne a už po 17 krát sa v našom meste konali Stropkovské dni medu. Podujatie sa začalo v piatok predpoludním slávnostným vyhodnotením výtvarnej súťaže Včely a včelári očami detí a súťaže O najkrajší medovník aktuálneho ročníka, kde žiaci našej školy získali krásne ocenenia. Pre deti, mládež i širokú verejnosť boli počas celého dňa pripravené prezentácie včelích produktov spojených s ochutnávkou. Záujemcovia o tradičné zdobenie medovníkov si moli toto umenie vyskúšať v tvorivej dielni pod vedením našej kolegyne Anežky Madzinovej.

            Michaela Bujdošová                   3. miesto

            Simona Pašeňová                       2. miesto

            Lídia Podhájecká                        Cena poroty

            Veronika Rebejová                     Cena predsedu ZO SZV

            Ema Siváková                             Cena výboru ZO SZV

            Lea Hančáková                           2. miesto

            Natália Antošová                       2. miesto

            kolektív dievčat VII. B                3. miesto

            kolektív dievčat VIII. B               Cena výboru ZO SZV

          • Malkáči ZVONČEKY vo veľkej škole

            29. 11. 2023

               Znova jedno krásne strávené predpoludnie VEĽKÁČOV s malými PREDŠKOLÁKMI z MŠ na ulici Matice slovenskej v Stropkove. Tento raz nás navštívili deti z triedy ZVONČEKY. Naše 3. stretnutie sa nieslo v príjemnej atmosfére. Žiaci štvrtého ročníka sa opäť raz zoznámili s novými predškolákmi, ktorým pomáhali pri plávaní, hrali sa s nimi v bazéne, pomáhali sa im obliekať, ukázali im priestory našej školy a zároveň ich pohostili aj malým občerstvením, keďže po plávaní každý jeden vyhladol 🙂. Sme radi, že nás predškoláci a pani učiteľky opúšťali s úsmevom na tvári. Už sa aj tešia na naše ďalšie spoločné stretnutie. Ďakujeme za príjemný zážitok s vami. 🙂

          • EXPERT geniality show

            29. 11. 2023

               Aj tento školský rok sa naši žiaci zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. Mali šancu ukázať svoje kvality, niečo nové sa naučiť a môžu tak získať titul EXPERT.

            Preverili si svoje znalosti z rôznych oblastí: 

            5. a 6. ročník - Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry

            7. – 9. ročník – Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English?, Góly, body, sekundy . Vyberali si dve témy.

          • Úspech v okresnom kole olympiády zo SJL

            28. 11. 2023

               V mesiaci november sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž sa konala v ZŠ Alexandra Pavloviča vo Svidníku. Pozostávala z troch častí – vedomostného testu, transformácie textu a rétoriky, čiže ústnej časti. Našu školu reprezentovala Kamila Poláková, ktorá sa umiestnila na prvom mieste a postúpila do krajského kola.

            Srdečne blahoželáme!

          • Okresné kolo technickej olympiády

            27. 11. 2023

               Dňa 23. 11. 2023 organizovala ZŠ Mlynská okresné kolo Technickej olympiády, kategórie A a B - 14. ročník za okresy Stropkov a Svidník. Okresné kolo prebiehalo formou 2 častí: písanie testu a praktická časť (zhotovenie výrobku v dielni).  Do súťaže sa zapojili  školy: ZŠ Mlynská, ZŠ s MŠ Bukovce, ZŠ s MŠ Havaj, ZŠ Konštantínova, ZŠ Hrnčiarska a 2 školy zo Svidníka. Súťažilo sa v dvoch kategóriách:  A ( 8.-9. ročník) – dvojice a B ( 5.-7. ročník) - jednotlivci. V kategórii A (8. - 9. ročník) súťažili dvojice, ale test vypracovával každý súťažiaci sám a výsledné poradie dvojíc určil súčet ich bodov. Na praktickú časť (zhotovenie výrobku) mali žiaci v obidvoch kategóriách 120 minút.

               Našu školu v kategórii A reprezentovali Lukáš Kudič a Štefan Horbaj , ktorí obsadili krásne 3.miesto.

        • ŠKD - Súťaživé pohybové aktivity
          • ŠKD - Súťaživé pohybové aktivity

            27. 11. 2023

               Počasie posledných dní nám veľmi neumožňovalo pobyt na čerstvom vzduchu, preto sme na pohybové aktivity využívali iba priestory ŠKD. V priebehu týždňa si žiaci jednotlivých oddelení zmerali sily pri súťažiach cez prekážky, skákaní vo vreci i preťahovaní lanom. Ukázali v nich rýchlosť, obratnosť ale aj neskutočné množstvo energie, ktorú nebolo tak ľahko pri týchto aktivitách vyčerpať.

          • Bubnovačka 🥁

            24. 11. 2023

               19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF (pri príležitosti prijatia Dohovoru o právach dieťaťa). Pri tejto príležitosti vznikol národný projekt s názvom ,,Bubnovačka“, ktorej hlavnou myšlienkou je – Aby bolo deti lepšie počuť.

               Aj naša škola sa do tohto projektu dňa 24.11.2023 (piatok) svojím ,,bubnovaním“ zapojila.

            Žiaci 1. a 2. stupňa najskôr viedli diskusiu na danú tému a ku koncu vyučovacej hodiny škola nahlas ,,odoslala“ svoj odkaz a podporu týraným deťom. Tejto akcie sa zúčastnili aj predškoláci MŠ Matice slovenskej v Stropkove, ktorí prišli ,,vyzbrojení“ bubnami a paličkami.

               Nezatvárajme oči pred niečím, čo sa nás možno bytostne netýka! Svojím hlučným prejavom sme chceli poukázať na to, že ide o vážny problém, ktorý je nevyhnutné riešiť. Je veľmi dôležité, aby už deti pochopili, že násilie v našej spoločnosti miesto nemá.

          • Otvorené školské plavecké majstrovstvá

            24. 11. 2023

               Po dlhšej prestávke na našej krytej plavárni, ktorú spôsobil covid a rekonštrukcia (poplastovanie bazénu), sme 23.11.2023 zrealizovali plavecké preteky. Zúčastnilo sa na nich viac ako 100 pretekárov zo ZŠ Konštantínova, ZŠ Mlynská, CZŠ sv. Petra a Pavla a zástupcov mala aj ZŠ HavajZŠ z Giraltoviec, ktorých žiaci chodia trénovať na našu plaváreň. Plavci boli rozdelení do troch kategórií 3. - 4. ročník, 5. - 6. ročník, 7. - 9. ročník na chlapcov a dievčatá. Tretiaci až šiestaci plávali 25 m znak, 25 m prsia a 25 m kraul. Starší žiaci mali už dlhšiu vzdialenosť 50 m.

               Preteky mali úžasnú športovo-súťaživú atmosféru. Tí najrýchlejší získali za svoje plavecké výkony  diplom a medailu. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné akcie na plavárni. Najbližšie nás čaká Luciina vodná show.

             

          • Aktívne vnímanie vesmíru 🌠🪐🌌

            23. 11. 2023

               Na hodine prírodovedy4.A triede vďaka virtuálnej realite spolužiaka Lukáša mohli žiaci objavovať slnečnú sústavu a nočnú oblohu z bezprostrednej blízkosti. Lietanie popri planétach bol pre žiakov fascinujúci zážitok. Mali možnosť lietať okolo Medzinárodnej vesmírnej stanice, približovať jednotlivé modely planét, či prechádzať okolo pristátia Apollo 11. Hĺbka zážitku bola umocnená vedecky presnou realitou dát z NASA. Virtuálna realita žiakom umožnila vidieť oblohu očami astronauta. Vzdelávanie sa tak stalo hrou.

          • 79. výročie TOKAJÍCKEJ TRAGÉDIE

            22. 11. 2023

               21. novembra 2023 sa žiaci 9.A a 9.B zúčastnili v rámci školskej náučno-poznávacej exkurzie pod vedením pani učiteľky Marty Michrinovej a pani učiteľky Lucie Michrinovej na spomienkovom stretnutí k 79. výročiu Tokajíckej tragédie označovanej ako masaker, ktorý sa udial 19. a 20. novembra 1944 v obci Tokajík. Bola to odvetná akcia nemeckých jednotiek za pomoc miestneho obyvateľstva partizánom. 19. novembra najprv nemecké jednotky sústredili mužov z obce pri miestnom kostole a pod zámienkou, že idú kopať zákopy, ich postrieľali. Pri tomto zločine zahynulo 32 mužov, 2 raneným sa podarilo náhodou masaker prežiť. Nasledujúceho dňa (20. novembra) nacisti obec vypálili a vydrancovali, ženy a deti rozohnali. Túto hrôzostrašnú udalosť si každoročne ľudia v obci, z blízkeho okolia i žiaci našej školy pripomínajú. V rámci programu na tohtoročnom spomienkovom stretnutí sa konala aj prezentácia Ozbrojených síl SR. Navštívili sme i múzeum približujúce udalosti s 3D projekciou, ktoré sa stali počas 2. svetovej vojny. Na cintoríne sme sa zúčastnili na pietnom akte, vypočuli si príhovory hostí a pamiatku padlých sme si uctili zapálením sviečok dúfajúc, že nikdy nebudeme musieť byť svedkami strašnej, neľudskej a zverskej zlovôle.

          • PRVÁCI verzus PREDŠKOLÁCI

            22. 11. 2023

            Dňa 16.11.2023 sa  uskutočnilo priateľské stretnutie základnej a materskej školy medzi 1.A triedou na Konštantínovej ulici  a triedou predškolákov A. Hlinku. Po slávnostnom privítaní sme si zaspievali pesničky, ktoré poznáme. Žiaci prváci predviedli ukážku aktoviek školákov chlapcov a dievčat, ani v jednej z aktoviek sa nenachádzala žiadna hračka. Deti súťažili medzi sebou v preskakovaní, skákaní vo vreci, hádzaní loptičkou na cieľ a  podliezaní prekážok. Aktivity boli pripravené v rámci materskej školy, zameranej na  pohybové aktivity. Mali prichystané zdravé ale aj sladké pohostenie. Počas občerstvenia prebiehala diskusia priateľskými rozhovormi, výmenou skúseností na tému rozdielu školy a škôlky. Medzi deťmi sa vytvorilo silné priateľské puto, ktoré chceme rozvíjať a utužovať v budúcnosti na ďalších stretnutiach.

            ĎAKUJEME, že sa tohoto priateľského stretnutia zúčastnila aj pani riaditeľka MŠ.

          • Obľúbené strašidlá 👻 v knižnici

            21. 11. 2023

               Veľmi obľúbenou akciou v našej školskej knižnici je každoročne Strašidelné čítanie. Vo štvrtok 16.11.2023 sa žiaci neváhali prezliecť do strašidelných kostýmov a podvečer  prísť vyskúšať si svoju odvahu pri čítaní príbehov zo strašidelnej knihy Zubami – nechtami od Ivony Březinovej. Školské čarodejky alias pani učiteľky aj tu nedali pokoj so skúšaním a preverovali si, či strašidielka pozorne počúvajú. No strašidielka na každú otázku vedeli odpovedať a tak si pomaškrtili na sladkých odmenách. A preukázali aj svoju kreativitu, kedy si všetci vyrobili papierovú čarodejnicu. Každé strašidlo prinieslo zo svojej krajiny aj strašidelné jedlo a tak si po čítaní s chuťou zajedli. Jedlo od výmyslu sveta vyzeralo strašidelne, ale zato výborne chutilo! Za svoju odvahu pri čítaní všetci získali Certifikát odvahy i sladkú odmenu. Všetkým patrí veľké poďakovanie!

        • Tvorivé popoludnie v ŠKD
          • Tvorivé popoludnie v ŠKD

            21. 11. 2023

               V spolupráci s CVČ sme v ŠKD pripravili tvorivé popoludnie. Dievčatká sa zahrali na malé módne návrhárky. Najskôr si z kúskov látok vybrali tie, ktoré spolu najviac ladili. Potom vystrihovali, lepili a dokresľovali, až vznikli ich vlastné módne kreácie. 

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje