Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Školský výlet 9.B triedy

            30. 6. 2023

            30.06.2023

               Žiaci 9.B triedy sa dňa 13.6.2023 zúčastnili svojho školského výletu, ktorý bol zároveň aj ich posledným spoločným triednym výletom na tejto škole.

               Počas tejto akcie navštívili aj Ochtinsku aragonitovú jaskyňu, ktorá je jedinou svojho druhu v Európe a jednou z 3 takýchto jaskýň na svete. Je národnou prírodnou pamiatkou SR a zároveň je aj zapísaná v zozname svetového dedičstva  UNESCO. Po návšteve tohto prírodného unikátu žiaci zamierili do historického centra mesta Košíc s jeho architektonickými skvostami. Tu na vlastné oči obdivovali Dom svätej Alžbety ktorý je najväčším kostolom na Slovensku a zároveň aj najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe, Kostol svätého Michala, Urbanovu vežu či Morovy stĺp - Súsošie Immaculata.

               Žiaci zakončili tento výlet nákupmi v obchodnom centre Aupark po ktorých sa všetci spokojní a plní zážitkov vrátili domov.

          • Výlet 9.A do Košíc

            29. 6. 2023

            29.06.2023

               Dňa 28.7.2023 sme my, deviataci, absolvovali školský výlet do Košíc. Keďže to bol posledný spoločný výlet našej triedy, chceli sme si ho užiť čo najviac, a tak sme aj urobili.

               Ráno okolo ôsmej sme vyštartovali zo Stropkova, v autobuse to žilo, spievali sme, rozprávali sme sa a veľa sme sa nasmiali. Po príchode do Košíc sme najskôr navštívili vedecko-technické centrum. V priebehu jednej hodiny sme vyskúšali rôzne exponáty, riešili sme hlavolamy a naučili sme sa množstvo nových vecí. Našou druhou zastávkou bol Aupark. Na ceste do nákupného centra sme mali príležitosť prezrieť si malebné staré mesto Košíc, vypočuť si pouličných muzikantov, ale aj sa odfotiť pri nádherných pamiatkach. Výlet bol ukončený návštevou Steelparku - parku vedy a zábavy. Tam nás už očakávali veľmi priateľskí a ochotní inštruktori, ktorí nás nielen sprevádzali, ale aj nám vysvetlili a ukázali mnoho vecí. Všetkých nás zaujali najmä interaktívne hry, s ktorými sme si nelámali hlavu len my žiaci, ale aj naši učitelia.

               Nakoniec nasledovala už len spiatočná cesta domov. Príjemná atmosféra počas celého výletu napovedala, že na posledné spoločne strávené dni budeme spomínať len v dobrom.

          • Rodina je moje právo

            29. 6. 2023

            29.06.2023

               Je množstvo vecí, ktoré sú v súčasnej uponáhľanej dobe často vnímané ako samozrejmosť. Jednou z nich je, bohužiaľ, aj rodina. Máme ju, otravuje, obmedzuje, ... Ale aj ľúbi, bojí sa, vychováva, ... Tieto klady rodiny si uvedomujú skôr deti, ktoré ju nemajú.

               Aby sme pripomenuli žiakom jej význam a nevyhnutné miesto v živote človeka i celej spoločnosti, pripravili sme pre nich niekoľko aktivít. V priebehu nich uvažovali, tvorili, komentovali a spolupracovali.

               Výsledným produktom bol plagát o rodine, ktorá je taktiež zdôrazňovaná aj v zozname základných ľudských práv dieťaťa. Aktivity si žiaci užívali a aj ich práce sú toho dôkazom.

          • DobroKoláče pre Jara od žiakov 1.B

            29. 6. 2023

            29.06.2023

               Malí prváci ukázali, že majú srdce na pravom mieste. Jednohlasné a rýchle rozhodnutie minúť zvyšok peňazí z výletu na pomoc pre mladého chalana po ťažkej autonehode padlo hneď. Tieto peniažky boli pôvodne určené na zmrzlinu, no rozhodnutie pomôcť a prispieť na rehabilitáciu bolo silnejšie.

               Ďakujem 1.B, ste úžasní.

          • Slávnostná akadémia ZŠ Konštantínova

            28. 6. 2023

            28.06.2023

               Prešiel rok a my sme sa opäť stretli na školskej akadémii. Máme za sebou mnoho splnených úloh, náročné výzvy, dni plné snaženia a usilovnej práce. S veľkým očakávaním pretáčame list v kalendári, kde nás víta júl a po ňom august, mesiace našich letných prázdnin. Na akadémii boli ocenení tí najusilovnejší, ktorí okrem plnenia každodenných povinností sa svedomite pripravovali a reprezentovali v rôznych vedomostných a športových súťažiach, nielen na pôde školy, ale dosiahli umiestnenia aj na úrovni regiónu, okresu, kraja, či celého Slovenska.

               Dovoľte nám poďakovať všetkým učiteľom a vychovávateľom, lebo vychovať dobrého a čestného človeka je naozaj ťažké. Iba dobrý rodič vie, koľko námahy a odriekania to stojí. Okrem pedagogických schopností je potrebný aj osobný príklad, pochopenie ale hlavne láska. Nie je umením ani profesionalitou mať rád len žiakov múdrych, svedomitých, poslušných, ale poslaním učiteľa je mať rád aj žiakov, ktorým sa v škole nedarí, ktorí sú ako „živé striebro“ a pri ktorých aj vlastní rodičia často strácajú nervy. Hovorí sa, že bez dobrého učiteľa nie je škola školou. Veď žiak trávi v škole s učiteľom viac času ako s rodičmi, preto by mal byť učiteľ najdôležitejším činiteľom výchovy. A tak chceme poďakovať učiteľom za ich prístup a ak je potrebné sa zmeniť, urobme to teraz. Zmeniť sa tak, aby medzi učiteľmi a žiakmi zavládol duch dôvery.

               Na nastávajúce prázdninové dni Vám prajeme príjemné chvíle v kruhu vašich blízkych, veľa nových zážitkov, zábavy, aby sme sa oddýchnutí, dobre naladení, plní energie znova stretli v novom školskom roku 2023/2024.

          • Kto je mojím hrdinom – kto je pre mňa hrdina?

            28. 6. 2023

            28.06.2023

               Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava (územný obvod koordinácie Stropkov a Bardejov) v spolupráci s Podduklianskym osvetovým strediskom vo Svidníku vyhlásilo literárnu súťaž s názvom Kto je mojím hrdinom – kto je pre mňa hrdina?

                 Keďže táto téma súvisela s ochranou detí pred násilím, chceli sme využiť ďalšiu možnosť, ako žiakom prezentovať jedno zo základných ľudských práv. Aby sme teda poukázali na to, že násilie nepatrí do vyspelej spoločnosti, zapojila sa do tejto súťaže aj naša škola.

                 Úspech na seba nedal dlho čakať a naša žiačka 7. ročníka Simona Korekáčová bola dňa 28. 6. 2023 za svoju súťažnú prácu ocenená.

            Gratulujeme!

          • Hodžov novinový článok

            28. 6. 2023

            28.06.2023

                 O krásny úspech v celoslovenskej súťaži sa postarali naše žiačky.

            Ako môže človek nielen žiť, ale aj pomáhať žiť bola téma 16. ročníka celoslovenskej súťaže Hodžov novinový článok 2023. Do súťaže sa svojimi úvahami zapojili žiačky 9. ročníka. Z takmer 100 súťažných prác porota vybrala tie najlepšie. Svojimi myšlienkami a názormi sa Júlia Dobranská umiestnila v striebornom pásmeHana Výletová v bronzovom pásme.

                 Dievčatám k tomuto krásnemu úspechu srdečne blahoželáme!

          • Beseda na tému "Trestnoprávna zodpovednosť"

            28. 6. 2023

            28.06.2023

               Dňa 15. júna 2023 sa naši siedmaci stretli na besede o trestnoprávnej zodpovednosti s pani kpt. Katarínou Sukeľovou, policajnou preventistkou OR PZ vo Svidníku. Dozvedeli sa čo sa považuje za šírenie poplašnej správy, čo môžu alebo nemôžu robiť v rámci zákona, čo je považované za trestný čin a čo za priestupok a aké sú následky protizákonnej činnosti. Žiaci sa pýtali mnoho otázok na ktoré im pani policajtka ochotne odpovedala.

            Ďakujeme pani kapitánke Sukeľovej za poučnú a zaujímavú besedu.

          • Výstava fotografií v MsKS „Yuri Dojč – Last Folio/Posledný portrét“

            23. 6. 2023

            23.06.2023

               Svetoznámy kanadský fotograf Yuri Dojč, rodák zo Slovenska, vystavuje v MsKS v Stropkove veľkoformátové farebné  fotografie, ktoré sú zamerané na pozostatky židovskej kultúry u nás. Výstavu doplňuje aj film „Posledný portrét“ s dojímavými osudmi ľudí, ktorí prežili holokaust.

               Žiaci IX. A zo ZŠ Konštantínova sa zúčastnili tejto výstavy. Vypočuli si úvodné slová lektora výstavy Ing. Antona Hričana, ktorý ich oboznámil s projektom „Last Folio/Posledný portrét“. Prezreli si zaujímavé fotografie zamerané na pozostatky židovských kníh, cintorínov a na chátrajúcu synagógu. Pri sledovaní filmu mali žiaci možnosť uvedomiť si veľkú krivdu, ktorá bola páchaná na židovskom obyvateľstve počas druhej svetovej vojny.

               Pán lektor sa so žiakmi rozlúčil so slovami: „Robme všetko preto, aby sa takáto tragédia už nikdy viac nezopakovala.“

          • Ďalší úspech našej žiačky

            22. 6. 2023

            22.06.2023

               Podtatranské osvetové stredisko so sídlom v Poprade vyhlásilo výtvarnú súťaž na tému: Pre moju mamu. Žiačka Lea Hančáková z V.A sa zapojila do súťaže prácou, ktorá očarila porotu.

               Srdečne teda gratulujeme k Cene poroty a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

          • Piknikový deň v prírode

            20. 6. 2023

            20.06.2023

               Zberom papiera šetríme lesy a užívame si prírodu, tak ako  žiaci 4.B triedy za najviac nazbieraného papiera na 1.stupni si užívali deň v zachránenej prírode. Zem, na ktorej žijeme, v sebe ukrýva ešte mnoho tajomstiev a pokladov pre nás ľudí. Matka príroda, ktorá Zemi vládne, nás obdarúva svojimi bohatstvami. My tieto dary veľmi radi prijímame a snažíme sa za ne odvďačiť.

          • ZOO a Dinopark Košice ako školský výlet štvrtákov...

            19. 6. 2023

            19.06.2023

            ZOO v Košiciach je jednoznačne krásne a ozaj veľké. Výborné na školský výlet, odporúčame vám naštudovať si mapu parku. Je to veľký výkon prejsť všetky stanoviská na takej veľkej ploche.

            Dinopark  a jeho  vstupná brána pripomína pravek. Hneď za vstupom vás už vítajú prvé praveké zvieratá, ktoré sa hýbu, otáča sa im hlava alebo otvárajú ústa. Pri každom pravekom zvierati je zamaskovaný reproduktor, ktorý vydáva zvuky pravekého zvieraťa. Súčasťou Dinoparku je aj 3D kino. Krátky, asi 8-minútový film vám priblíži život pravekých zvierat. Vzhľadom na krátku dobu predstavenia, V Dinoparku sa nachádza asi 30 zvierat.

        • Mozog...
          • Mozog...

            19. 6. 2023

            19.06.2023

               Ako si udržať mozog fit si vypočuli a vyskúšali žiaci štvrtého ročníka na besede aj pri hre, lebo náš mozog sa skladá z bilióna mozgových buniek. Každá bunka pripomína neobvykle komplikovanú chobotničku. Má svoj stred a veľa vetiev, ktoré sa v mnohých bodoch spájajú s inými. Každá z týchto miliárd mozgových buniek je mohutnejšia a viac komplikovaná ako väčšina zložitých prístrojov výpočtovej techniky. Každá sa spája s desiatkami alebo stotisícami iných buniek, „objíma ich“, v istom zmysle sa k nim „prituľuje“. Všetky si navzájom posielajú informácie.

               

        • Indiánsky deň v ŠKD
          • Indiánsky deň v ŠKD

            14. 6. 2023

            Popoludnie v ŠKD sme si spríjemnili hrou na Indiánov. Žiaci sa rozdelili do dvoch kmeňov, Apačov a Siuxov. Vyzdobili si čelenky s pierkami a pomaľovali si tváre bojovými farbami podľa kmeňa, ku ktorému patrili. S indiánskym pozdravom Hawgh! odchádzali domov natešení z nezvyčajného popoludnia.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje