Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Milión detí sa modlí ruženec

            19. 10. 2023

               Pápežska nadácia ACN-Pomoc trpiacej Cirkvi usporadúva každoročne modlitbovú iniciatívu Milión detí sa modlí ruženec s cieľom pripomenúť slová Panny Márie, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Do tejto výzvy sa zapojila aj naša škola, kde spolu učitelia so žiakmi sa modlili ruženec obetovaný za pokoj, mier a jednotu vo svete 18.októbra o 9:00 hodine v sanktuáriu aj v chráme otcov redemptoristov. Veríme, že úprimná modlitba detí, ktorá má veľkú silu preniknúť do srdca Boha spojila detí na celom svete, aby sa naplnili slová Pátra Pia: „Keď sa bude modliť milión detí ruženec, svet sa zmení“. Srdečné poďakovanie patrí všetkým  žiakom a učiteľom.

          • Zoznamka 1.B so 4.B

            18. 10. 2023

               VEĽKÁČI zo 4.B pozvali dňa 13.10.2023 MALKÁČOV z 1.B na zoznamovacie posedenie plné rôznych činností, dobrej nálady a spolupatričnosti. Ponúkli ich zdravým ovocím, jablkovým koláčikom a teplým sladkým čajom. Keďže sa mladší radi učia, starší s dobrým pocitom pomáhali menej skúseným kamarátom pri plnení rôznych úloh: pletenie náramkov, tvorení jesennej semienkovej mozaiky a spolu vytvorili aj veľký projekt, ktorým bol „STROM“ ako symbol lásky, múdrosti, sily a priateľstva.

               V duchu tejto aktivity sme sa snažili bližšie navzájom spoznať, vedieť si pomáhať a tvoriť nové priateľstvá medzi žiakmi v našej škole. Tešíme sa na ďalšie spoločne strávené chvíle aj pri rôznych činnostiach.

          • Exkurzia na farme ako oslava dňa vajíčok

            17. 10. 2023

               Svetový deň vajec bol založený vo Viedni 1996, keď sa rozhodlo oslavovať silu vajíčka každý druhý októbrový piatok každý rok. V tomto roku bola našou oslavou v piatok 13.10.2023 exkurzia Hydinovej Farmy Vidiščák v Chotči. Žiaci 4.A triedy sa po prvej vyučovacej hodine vybrali autobusovým spojením do obce Chotča. Pre niektorých to bola premiéra pri cestovaní autobusovým spojom a zakúpením si cestovného lístka. Po privítaní milými majiteľkami farmy sa žiaci dozvedeli niečo viac o sile vajíčka, jeho výživovej hodnote a tiež aké je vajíčko pre naše zdravie prospešné. Po skupinkách si najprv išli prezrieť haly so sliepkami. Vyskúšali si ako sa čistia zozbierané čerstvé vajíčka. Vyčistené vajíčka potom putovali do triediaceho stroja, ktorý triedil vajíčka podľa váhy na veľkosť S,M,L aj XL. Žiaci pomáhali vajíčka ukladať do preložiek a z nich ďalej do obalov. Práca tohto druhu ich natoľko bavila, že poniektorí by uvítali aj takéto brigády. Za svoju prácu dostali sladkú odmenu a tiež výslužku vo forme vajíčok. Obohatení o nové poznatky, vedomosti i zážitky sa štvrtáci vrátili autobusovým spojením späť do školy.

            Za skvelú oslavu Svetového dňa vajec patrí veľké poďakovanie! Ďakujeme!

          • WocaBee - Jazykový šampionát

            16. 10. 2023

               V tomto školskom roku sme sa so žiakmi 2. stupňa rozhodli vyskúšať inovatívnu učebnú pomôcku na hodiny cudzích jazykov-online aplikáciu WocaBee. WocaBee využíva 10 sofistikovaných precvičovacích metód a umelú inteligenciu ktorá so žiakmi pracuje individuálne. Vďaka tomuto prístupu si každý žiak naučené slovíčka a frázy dlhodobo zapamätá. Okrem toho aplikácia slovíčka prečíta a overí ich výslovnosť pomocou mikrofónu. Z balíkov slovnej zásoby môže učiteľ taktiež spustiť hru alebo online písomku, ktorú systém automaticky vyhodnotí. Skvelou motiváciou je aj rebríček triedy,  súťaže o ceny každý mesiac a taktiež možnosť zúčastniť sa súťaže Jazykový WocaBee šampionát pod záštitou Ministerstva školstva SR. Pridanou hodnotou používania aplikácie WocaBee je šanca vyhrať 2 x 2000 € na modernizáciu školy a ďalšie ceny pre žiakov.

               Najväčšou odmenou pre nás bude zlepšenie úrovne jazykových vedomostí na našej škole.

          • Európsky deň jazykov 2023

            16. 10. 2023

               Po roku sme na našej škole opäť „oslavovali“ Európsky deň jazykov. Sviatok jazykov  je pre nás už tradíciou a pripomíname si ho formou rozmanitých aktivít spojených s cudzími jazykmi.  V tomto školskom roku sme v týždni od 26. do 29. októbra 2023 pripravili aktivity v našej školskej knižnici. Zručnosť čítania je rozhodne každodennou nevyhnutnosťou vzdelaného človeka. Ale čítať a porozumieť čítanému textu, zvlášť v cudzom jazyku je výzvou a náročnou úlohou, v ktorej sa striedajú usilovnosť a pôžitok. Práve preto sme sa rozhodli našim žiakom priblížiť cudzojazyčnú literatúru, ktorú si môžu požičať v naše školskej knižnici. Žiakom sme vysvetlili, ako si správne vybrať knihu podľa úrovne náročnosti a množstva slov  ale aj ako správne cudzojazyčnú knihu čítať. Veľmi nás potešilo zistenie, že naši žiaci čítajú knihy v cudzích jazykoch a podelili sa s nami o svoje skúsenosti. Žiačky 6.A oslovila kniha ALADDIN a spoločne vytvorili krásny projekt spojený s prezentáciou.

               Nemčináriangličtinári sa v rámci súťaže EDJ tričko zapájajú do tvorby loga na oficiálne tričko EDJ 2024. Súťaž trvá do decembra a žiaci na svojich návrhoch ešte pracujú.

               Aj v rámci ruského jazyka žiakov čakali zaujímavé aktivity. Ruštinári z 9. A a 9. B si svoju hodinu spestrili súťažami a hraním pexesa, pri ktorom si overili znalosť slovnej zásoby. Nechýbali ruské piesne a hádanky.

               Neexistuje ideálny materiál ani učebnica cudzích jazykov, ktorá by nám vedomosti naliala do hlavy. Preto je dôležité skúšať to rôznymi spôsobmi, napríklad aj takto – čítaním, tvorením, hraním sa. Ak nás to baví, ide to oveľa rýchlejšie a bezbolestnejšie.

          • Prihláste sa do celoslovenskej súťaže Ypsilon – slovina je hra

            13. 10. 2023

               Súťažiť môžu žiaci od prvého ročníka. Prvákom zadanie úloh prečíta a vysvetlí pani učiteľka. Starší žiaci už pracujú samostatne.  Žiakom  2. stupňa bude po súťaži doručené aj potvrdenie o úspešnosti v súťaži. Toto potvrdenie môže byť súčasťou prihlášky na SŠ, zvýši šance na prijatie. Testové otázky sú v súlade s preberaným učivom daných ročníkov.

            Vzorové otázky z testov si môžete pozrieť na stránke  https://www.ypsilonsutaz.sk/

            Hlavným poslaním súťaž je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra. Súťažné interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich flexibilitu.

            Do súťaže sa môže zapojiť každý žiak základnej školy, ktorý má v škole vyučovací predmet slovenský jazyk a literatúra. Poplatok je 6,50 €. Stačí ak využije jednu z možností registrácie:

            • nahlási svoju účasť školskému koordinátorovi (p. učiteľka Kačurová 2.B)
            • nahlási svoju účasť svojmu učiteľovi slovenského jazyka

            Po zaregistrovaní bude žiak evidovaný u miestneho koordinátora školy a zároveň zaradený do súťaže YPSILON, v ktorej môže vyhrať zaujímavé ceny.

            Termín ukončenia registrácie účastníkov je 16. novembra 2023.

            Súťažíme 7. decembra 2023.

            Tak ako vždy,  aj tento rok má organizátor,  pripravené množstvo zaujímavých cien. Prvou cenou v každej kategórie je tradične smartfón, súťažiaci na 2 až 5.mieste budú odmenení vecnými cenami, odmenení budú aj všetci súťažiaci s bodovým ziskom 100%, na ktorých sa neusmeje šťastie v žrebovaní. Pozor žrebovať sa bude aj o jednu z troch laserových tlačiarní pre školu.

            V e ľ m i  s a  n a  V á s  t e š í m e  v  s ú ť a ž i.

          • Súťažný výtvarný plenér

            11. 10. 2023

               V utorok 10.10.2023 sa naši žiaci zúčastnili na XXI. ročníku súťažného výtvarného plenéra, ktoré organizovalo mesto Stropkov – odbor školstva a kultúry. Témou tejto súťaže bola: Krajina a jej premeny. Nádejní výtvarníci sa oboznámili s tvorbou  Františka Veselého, ktorý vo svojich prácach zobrazoval predovšetkým krajinu. V tomto školskom roku sa súťaž konala v neďalekej dedine Korunková, kde o krásy prírody nebola núdza.

               V I. kategórii 2. miesto patrilo Miroslave Jenčovej  zo 4.A a na 3. mieste sa umiestnila Michaela Bujdošová zo 4.B. Víťazkou III. kategórie sa stala Karolína Madzinová z 9.B.Vďaka za účasť patrí aj Lei Hančákovej zo 6.A a Simone Pašeňovej z 9.B.

               Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Návšteva Múzea v Stropkovskom kaštieli

            11. 10. 2023

               V utorok 10.10. žiaci V.AV.B navštívili v rámci hodiny dejepisuvýtvarnej výchovy so svojimi triednymi učiteľkami kaštieľ v Stropkove, kde si pozreli množstvo zaujímavých výstav. Sprievodkyňa odetá v dobovom kostýme priblížila žiakom históriu Stropkova a Stropkovského hradu. Pozreli si aj výstavu: Sklo – ručne tvarovaná hmotaSakrálne umenie zo Stropkova a okolia. Najviac ich zaujali Bábiky a hračky z celého sveta. V miestnosti, kde sú vystavené diela ak. Maliara Františka Veselého si žiaci vypočuli až dve rozprávky v podaní pani učiteľky Mgr. Marty Slivkovej a zaspievali si pesničku Pásol Jano tri voly. Zaujala ich aj výstava výrobkov a telefónov podniku Tesla. Vrcholom celej prehliadky bola návšteva podzemia, kde na žiakov čakali rôzne strašidelné nástrahy: pavúky, čerti, strašidlá, ale aj bylinky a cukríky.

          • „Voľný deň“

            10. 10. 2023

               Vo štvrtok 5. októbra žiaci 9.B triedy s triednou učiteľkou navštívili Vedecko-technické centrum pre deti a mládež v Košiciach. V zaujímavom prostredí sa interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom oboznámili s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Neminul ich ani „shopping“ a množstvo zábavy.

          • Exkurzia - Dukla

            10. 10. 2023

               Dňa 6.10.2023 sa žiaci tried VIII.A, VIII.B a IX.A zúčastnili exkurzie s názvom Dukla. Okrem prehliadky vojenského cintorína boli taktiež účastníkmi pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku 1. československého armádneho zboru. Prelet vrtuľníkov a vzácni hostia žiakov zaujali. Exkurzia pokračovala prehliadkou vojenských bunkrov – zemľaniek v blízkosti Vyšného Komárnika. Cestou späť sme nemohli vynechať ani Vojenské historické múzeum vo Svidníku, kde si žiaci vypočuli zaujímavé informácie o 1. i 2. svetovej vojne.

               História je plná úspechov, ale i zlyhaní ľudstva. Vojny sú asi tým najväčším a najsmutnejším. Veríme, že tento deň prispeje k podobnému uvažovaniu o vojne aj zo strany žiakov a historické fakty už pre nich nebudú len nejakým textom v učebnici Dejepisu.

          • Motlitba posätného ruženca

            9. 10. 2023

               ,,Ruženec je škola modlitby, ruženec je škola viery" (pápež František)
             
               Už tradične v Cirkvi október je mesiacom zasvätený Ružencovej Panny Márie  a svätého ruženca. Viac ako inokedy berieme do rúk ruženec a rozjímame nad Ježišovým životom. Vo štvrtok sa v našom sanktuáriu predmodlievali žiaci z našej školy, kde sme rozjímali nad tajomstvami ruženca svetla a bol obetovaný za deti v našej farnosti. Poďakovanie patrí všetkým deťom z našej školy, ktoré sa zúčastnili na tejto modlitbe.

          • Detská policajná akadémia

            9. 10. 2023

               Koncom septembra sa na našej škole začal preventívny projekt pod názvom „Detská policajná akadémia“ pod vedením pani kapitánky Kataríny Sukeľovej z Okresného riaditeľstva policajného zboru vo Svidníku. Projekt je adresovaný žiakom piateho a šiesteho ročníka.

               Primárnou úlohou projektu je prevencia kriminality a sekundárnou úlohou je predchádzanie inej protispoločenskej činnosti a sociálno-patologickým javom i výchova zodpovednosti za vlastné správanie a konanie. Projekt poskytuje deťom rady, ako sa nestať obeťou trestného činu, ako zvládať určité záťažové situácie i kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci.

               Čiastkové ciele projektu sú rozpracované v piatich zaujímavých témach:

            1. zoznámte sa s našou políciou,

            2. bezpečne na internete,

            3. každý je iný,

            4. na ceste nie si sám,

            5. stop násiliu.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje