Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • 🍎 Viem čo zjem 🥦

            6. 11. 2023

               Dňa 02.11.2023 nás potešila svojou návštevou nám už známa pani  J. Ufnárová z RÚVZ Svidník.
            Tentokrát žiakov  hravou formou motivovala k vyváženému životnému štýlu a správnym stravovacím návykom prostredníctvom interaktívnej tabule.  Tento zdravý životný štýl doplnený pohybovými aktivitami  v detskom veku a je predpokladom dobrého zdravia nielen počas detstva a dospievania, ale aj v dospelosti. Svoje nové vedomosti si žiaci upevnili kvízom a vypracovaním pracovného listu.

            Pani J.Ufnárovej ďakujeme za krásnu zážitkovú hodinu a tešíme sa znovu na ďalšie stretnutie.

            Žiaci z 3.A, 3.B

          • Svetový deň sporenia - 31. október

            6. 11. 2023

            „Vytvárať si rezervu je dôležitá a prospešná zručnosť. “

             

               Žiaci druhého stupňa sa aj tento rok zúčastnili aktivít, ktoré boli zamerané na ich finančnú gramotnosť. Pomáhajú im pochopiť hodnotu peňazí a naučia ich hospodáriť, plánovať a nakoniec aj niesť zodpovednosť za svoje financie.

             

            Cieľom aktivít bolo zodpovedať na otázky:

            Prečo je dôležité sporiť?

            Na čo by sme si mali sporiť?

            Kedy peniaze zo sporenia využijem?

            Koľko eur by mal mať človek nasporené, keď sa chce cítiť bezpečne?

             

               Ich názory boli naozaj pestré a určite tieto aktivity prispeli  pochopeniu hlavného cieľa sporenia.

             

                                                                              Koordinátor finančnej gramotnosti

                                                                              Vyučujúce občianskej náuky

          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu - vyhodnotenie

            3. 11. 2023

               Jeseň, tekvičky, Halloween....... Vyrezávanie tekvíc si v súčasnosti väčšina ľudí spája s obľúbeným sviatkom v USA – Halloweenom. Ten je čoraz populárnejší aj u nás. Avšak aj keď Halloweenepatrí, vyrezávanie tekvíc určite patrí aj do našich končín. Veď tekvice vyrezávali už naši predkovia, aby im slúžili ako lampáše na sviečky. Naši predkovia poznali vyrezávané tekvice pod označením svetlonos. Zdobili ich príbytky či vstupy do domčekov a okrem dekoratívnej funkcie plnili teda tú najpodstatnejšiu – svietili.
               Na tekviciach je skvelé to, že na ne môžete vyrezávať takmer čokoľvek a vždy to bude vďaka svetlu sviečky vyzerať krásne. Takéto nádherné tekvice zaplnili tradične koncom októbra vestibul našej školy. V tomto školskom roku sa naši žiaci prekonali. Tekvíc, ktoré súťažili, bolo 61 a okrem vyrezávaných sa tu našli aj tekvice maľované. Vybrať najkrajšiu tekvicu bolo takmer nemožné. Nakoniec pomohli rodičia, žiaci aj pedagógovia, ktorí sa zapojili do hlasovania, za čo im patrí veľká vďaka. Najúspešnejšími boli Ela Skysľáková v kategórii Vyrezávaná tekvica a Bianka Pecuchová v kategórii Iná technika. Každý, kto sa súťaže zúčastnil, dostal malú odmenu.

            Ďakujeme všetkým žiakom za ich krásne práce.

            Výsledková listina: Súťaž o najkrajšiu tekvicu.pdf

          • Najzaujímavejší zážitok v školskej knižnici

            3. 11. 2023

               Medzinárodný deň školských knižníc po prvýkrát vyhlásila Dr. Blanche Wools, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva. Zdôraznila potrebu školských knižníc, ich význam a prínos pri vzdelávaní a rozvoji detí. Po celom svete si tento deň žiaci a študenti pripomínajú každý štvrtý októbrový pondelok. Ani my sme neboli výnimkou. Tento rok bola vyhlásená táto téma: Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.

               V pondelok 23. októbra 2023 pripravila vedúca školskej knižnice Mgr. Jana Smolková pre prvákov, druhákov, štvrtákov a piatakov zábavno - náučné dopoludnie v našej školskej knižnici. Pripravila pre nadšencov čítania úlohy, ktorých cieľom bolo podporiť pozitívny a trvalý vzťah k školskej knižnici, ku knihe a k samotnému čítaniu žiakov. Najzaujímavejšou aktivitou, ktorú si žiaci vyskúšali bola vlastná dramatizácia známych ľudových rozprávok s prenesením prvkov 21.storoča. Tak žiaci s kreáciou zapájali do rozprávok výdobytky dnešnej doby, moderné technológie použili neočakávaným spôsobom ako internet, sociálne siete, tablety, hoaxy, vybité batérie no nezabudli na to, že v každej rozprávke bolo zlo potrestané. Najzaujímavejšie bolo pozorovanie triednych kolektívov ako sa navzájom dopĺňajú, dohadujú, kooperujú, tvoria a spoločne sa tešia z vlastnej kreativity a zábavnou formou práce s knihou podporujú tak pozitívny a trvalý vzťah k školskej knižnici, ku knihe a čítaniu. No najviac zaujímavé z celého bola samotná prezentácia pripravených dramatizácií. Pri samotnej dramatizácii všetci so zatajeným dychom sledovali priebeh rozprávky, sledovali pohyb bábok, ich rečové prejavy, aj keď všetci vedeli ako sa to skončí, no čakali na to nové, moderné z nášho sveta ako sa to prejaví tým neočakávaným spôsobom v rozprávke.

               Najzaujímavejším zážitkom na celom našom podujatí v školskej knižnici bol hádam zážitok našich prvákov. Preoblečení do kostýmov rozprávkových postáv si vyberali, prezerali, listovali i poniektorí čítali knihy zo školskej knižnice. Takým netradičným až inovatívnym spôsobom výpožičiek sa sami ale aj ostaných zúčastnených pobavili pri práci s knihou. Každú rozprávkovú postavu predstavili svojim starším spolužiakom a zdramatizovali mix rozprávok v jednej, čomu sa sami smiali a bolo to pre nich priam komické.

               Vďaka najzaujímavejšiemu podujatia pri oslavách Medzinárodného dňa školských knižníc v našej školskej knižnici každý jednotlivec i skupiny žiakov sa mohli preniesť tvorivosťou  a fantáziou do rozprávkového sveta, no nezabudnúť na ten svoj svet. Svojimi aktivitami a záujmom tak  vyjadrili svoj pozitívny vzťah ku knihám a školskej knižnici.

          • Športovo – branný deň v Tokajíku

            2. 11. 2023

               Nezabudnuteľný športovo – branný deň ozbrojených síl SR sa uskutočnil v Tokajíku v piatok 27.10.2023. Zúčastnili sa na ňom žiaci z 9. B triedy. Cieľom bolo každému účastníkovi predstaviť príbeh tragédie, ktorá sa odohrala v krvavú nedeľu 19. novembra 1944. Súťažné družstvá tvorili žiaci deviatych ročníkov základných škôl nielen z okresu Stropkov, ale aj Prešov, Stará Ľubovňa, Vranov nad Topľou. Dokopy bolo 25 družstiev, ktoré si merali sily na 12 stanovištiach. Keďže nám nevyšlo počasie, väčšina disciplín sa odohrávala v sále a priestoroch múzea v podobe vedomostných aktivít ako sú hlavolamy, tajničky, kvízy. Podujatie sa odohralo pod záštitou 65. prieskumného práporu, ktorý žiakom ukázal množstvo bojovej techniky, zbraní a uniforiem. Žiaci si priniesli domov kopec zážitkov a spomienkových predmetov.

          • Zážitková hodina Vlastivedy

            2. 11. 2023

               Príroda dnešného územia je tu odpradávna. Príroda poskytuje zdroj potravy, nerastné suroviny, miesto na bývanie i  oddych. Na území Slovenska sa nachádza množstvo lesov a lúk. A o tom nám prišiel zážitkovou formou na hodinu Vlastivedy do 4.A porozprávať 25.10.2023 pán Milan Komišák, dedko nášho žiaka Peťka Fedora. Porozprával a ukázal nám zaujímavosti zo sveta prírody - z lesa a života zvierat v jesennom období. Prezentoval veľa zaujímavých informácií o živote jeleňov, srniek, divých svíň, jazvecov a iných voľne žijúcich zvierat. Zaujímavé bolo rozprávanie o vývine parožia srnčej a jelenej zveri. Poučil nás, že súboje zvierat sú normálnou súčasťou ich života a majú v prírode svoj zmysel. Mali sme aj ukážku ručania, ktorá sa používa počas vábenia zvery v ruji. Tu sa prezentoval aj náš žiak, keďže s dedkom trávi veľa času v lese aj pri vábení. Veľa sme sa dozvedeli nielen z oblasti poľovných aktivít ale i starostlivosti o les a zvieratá v ňom. Žiaci si upevnili poznatky ako je možné pomáhať zveri v zimnom období, čím ju prikrmovať. Poľovníctvo nie je len záľuba - koníček a poľovanie na zver, je to veľké množstvo povinností a starostlivosti o zver. Súčasťou týchto zážitkov bola aj ukážka trofejí na ktoré sa boli pozrieť aj naši prváci. Pánovi Komišákovi a jeho dcére ďakujeme za príjemnú atmosféru, zaujímavé a pútavé rozprávanie, no hlavne za čas, ktorý nám venovali. 

          • KRPAŤÁK 2023

            27. 10. 2023

               Krpaťák má na našej škole už dlhoročnú tradíciu a naši žiaci sa naň vždy tešia. Zvlášť netrpezliví, ale aj trošku nervózni sú piataci, pre ktorých je Krpaťák malou ale zábavnou skúškou, ktorú musia absolvovať, aby sa stali právoplatnými žiakmi druhého stupňa. Aj v tomto školskom roku si pre nich ôsmaci pripravili večierok plný súťaží, hier ale aj zábavy, ktorá nemala konca – kraja.   Naši piataci sa snažili popasovať so všetkými úlohami najlepšie ako vedeli, ale keďže víťaz môže byť vždy len jeden, napokon si pomyselnú zlatú medailu odniesla trieda 5. B. Po slávnostnom zložení sľubu piatakov sa tak žiaci oboch tried – 5. A aj 5. B stali právoplatnými žiakmi druhého stupňa. Veríme, že sa im medzi staršími spolužiakmi bude páčiť.

          • Malí predškoláci vo veľkej škole

            27. 10. 2023

               V piatkové predpoludnie dňa 27.10. 2023 sa v našej škole otvorila brána pre milých, malých predškolákov. V rámci spolupráce medzi ZŠ a MŠ  navštívili deti z materskej školy na ulici Matice slovenskej našich školákov. Krytou plavárňou sa dnes rozliehala detská radosť. V malom bazéne sme pre nich pripravili množstvo rozličných hier, pri ktorých ich neustále sprevádzali aj naši štvrtáci zo 4.B triedy. Po príchode do triedy ich čakalo malé občerstvenie, spoločné aktivity a hry. Aj v takomto krátkom čase došlo k vytvoreniu nových priateľstiev medzi škôlkarmi a školákmi. Všetkým nám bolo s nimi veľmi dobre. Ďakujeme aj pani učiteľkám z materskej školy, že ich smelo priviezli a strávili s nami čas. Veríme, že nás čoskoro opäť navštívia.

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

            26. 10. 2023

               Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

               Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci. Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

               Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu. Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €. Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

            www.wocabee.app/sutaz

               Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            26. 10. 2023

                 Dňa 20.10.2023 (piatok) sa na našej škole uskutočnilo školské kolo OSJL.

               Svoje vedomosti si žiaci preverili v online teste a písomnej časti. V ústnej časti sa predstavili ako ozajstní rečníci.

            Umiestnenie:    1. Kamila Poláková 9.B

                                      2. Anisa Khwaja  9.B

                                      3. Laura Sekeľová 9.A

               Víťazom gratulujeme a žiačke, ktorá bude reprezentovať našu školu na okresnom kole OSJL, želáme veľa šťastia.

                

          • Tekvice - HLASOVANIE

            25. 10. 2023

            Milí naši spolužiaci, milí rodičia a pedagógovia!

                         Stalo sa už tradíciou, že v mesiaci októbri organizuje žiacky parlament našej školy súťaž o najkrajšiu tekvicu. Nebolo inak ani v tomto školskom roku. Súťaž sme si naplánovali na  pondelok 23.októbra 2023. S malou dušičkou sme išli ráno do školy a s množstvom otázok  - Nezabudli naši spolužiaci  na súťaž? Bude tých tekvíc dosť? Aké budú? ..... Dnes už vieme odpovede na všetky otázky, ktoré sme si v to pondelkové ráno kládli. S úžasom, s úctou a vďakou vám musíme oznámiť, že súťaž je tohto roku výnimočná, za čo vám patrí veľká vďaka. O najlepšie umiestnenie bojuje 61 tekvíc a vybrať najkrajšiu je veľmi náročné. Preto vás všetkých chceme poprosiť o pomoc. Boli vytvorené dve kategórie:  tekvice vyrezávané a tekvice vytvorené inou technikou. Do užšieho výberu sa dostalo po 10 tekvíc z každej kategórie (väčšie množstvo nám systém nepustil). Cez edupage ste dostali oznam, aby ste zahlasovali za tú, ktorá sa vám páči najviac. Zahlasovať môžete len raz v každej kategórii. Dúfame, že nás podporíte v hľadaní víťazov. Súťaž bude ukončená v nedeľu večer a po jesenných prázdninách sa stretneme na vyhodnotení.

                                                                

        • Deň jablka v ŠKD
          • Deň jablka v ŠKD

            23. 10. 2023

               V ŠKD sme si Deň jablka spestrili ochutnávkou rôznych odrôd jabĺk. Dokonca sa medzi jabĺčkami našlo aj granátové. Deti ochutnali aj domáci jablkový koláč, ktorý im veľmi chutil. Tento deň sme ukončili peknou kresbičkou.
             

          • Deň jablka 🍎

            23. 10. 2023

               Aj tento rok sa na našej škole uskutočnila súťaž o najťažšie jablko v rámci Dňa Jablka. Účasť bola skvelo fantastická, ale vyhrať môže len jeden.

            1. Bianka Pecuchová 5.A
            2. Michaela Bujdošová 4.B
            3. Liliana Stašková 3.B

                  Všetci, ktorí sa prišli pozrieť na nádherné jablkové kúsky, odchádzali s užasnutou tvárou. Tešíme sa na to, čo nám príroda vyčaruje o rok.

            DEŇ JABLKA V 2.B 🍎

               V tento deň sme jablko ,,prepašovali“ na každú hodinu. Na hodine slovenského jazyka žiaci prepisovali recept na jablkový koláč. Aktuálne sa učíme poznávať rozlišovacie znamienka, tak sme si ich aj v recepte vyhľadali, označili. Na hodine čítania sme čítali, reprodukovali krásnu rozprávku o kráľovstve, kde rástol iba jeden strom – jabloň, ktorej jablká vyliečili všetky choroby a dobrý kráľ ich rozdával tým, ktorí to potrebovali až... Ale rozprávky majú vždy dobrý koniec, aj v tejto všetko skončilo dobre. Na hodine matematiky žiaci tvorili slovné úlohy. Oberali, nakupovali, počítali jablká aj eurá. Hodina telesnej výchovy sa niesla v tónoch hudby a tanca. Opäť sme počúvali piesne o jabĺčku a tancovali.  

               Bol to pekný deň, veľká škoda, že mal ba štyri vyučovacie hodiny. Zopakovali sme si, čo už vieme, zjedli jabĺčka, dozvedeli sa nové informácie. Nevyhrali sme síce v súťaži o najťažšie jabĺčko. My však máme jablká radi, vieme, že to najťažšie nemusí byť najlepšie, ale niekto sa predsa o jabloň s láskou staral.

               Sypaný jablkový koláč z hodiny slovenského jazyka vraj chutil všetkým.  Mamičky počas víkendu piekli, žiaci čítali.  Takto sa aj v rodinách našich žiakov 2.B oslávilo vitamínov plné jabĺčko. 

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje