Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • Ponožková výzva 🧦

            25. 3. 2024

               Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky navyše. Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s týmto syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život. Preto sa naša škola rozhodla už tretí rok zapojiť do tejto výzvy. Predajom ponožiek sa podarilo vyzbierať krásnych 450 eur,- , ktoré venujeme šikovnému „Božiemu dieťatku“ z nášho regiónu.

          • Testovanie 9 2024

            21. 3. 2024

               V stredu 20. marca 2024 sa uskutočnilo celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. V našej základnej škole si znalosti zo slovenčiny a matematiky overovalo 38 žiakov. Výsledky žiakov z testovania v elektronickej podobe získa škola 19. apríla 2024.

          • Čo vieš o hviezdach

            21. 3. 2024

               Dňa 20.03.2024 Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku organizovalo okresné, resp. regionálne kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach“ v troch kategóriách. Na súťaži sa zúčastnili žiaci Marek Referovič a Dominik Kaščák zo 6.B.

            V 1. kategórii sa na 1. mieste umiestnil Dominik Kaščák a na 2. mieste Marek Referovič.

            Srdečne gratulujeme a držíme prsty na krajskom kole!

          • Deň otvorených dverí 2024

            19. 3. 2024

               Dňa 17. marca 2024 sa v našej základnej škole uskutočnil DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ.
            Chceli sme touto akciou priblížiť a rozchýriť širokej verejnosti prácu v našej škole.
            Počas dvoch hodín mali naši návštevníci možnosť venovať sa krátkym prehliadkam jednotlivých tried a školských priestorov, kde boli pre nich pripravené rôzne zaujímavé činnosti: maľovanie na tvár, práca na interaktívnej tabuli, zábava pri tanci, čo ja viem, matematické okienko, výtvarné tvorenie, anglické včielky, v telocvični na nich čakal nafukovací skákací hrad. Pred odchodom dostali naši malí návštevníci čerstvo vyrobenú cukrovú vatu a rodičia mali tiež prichystané pohostenie.
               Otvorené boli učebne informatiky, fyziky, chémie a biológie a jazykové učebne, školská knižnica, kde im učitelia druhého stupňa pripravili rôzne zaujímavé aktivity plné objavovania a zábavy.

               Tento deň bol príležitosťou pre všetkých, ktorí uvažujú o výbere správnej školy pre svoje deti, aby získali lepšiu predstavu o výučbovom prostredí a možnostiach, ktoré naša škola ponúka. Dúfame, že sme príjemne potešili, zaujali a obohatili väčšinu veľkých aj malých návštevníkov. Do skorého videnia! Ďakujeme!

          • 65. ročník okresného kola Fyzikálnej olympiády

            18. 3. 2024

               Aj tohto roku ZŠ Mlynská organizovala okresné kolo Fyzikálnej olympiády  za okres Stropkov. Do súťaže sa zapojili 3 školy: ZŠ Mlynská, ZŠ s MŠ Bukovce a ZŠ Konštantínova. Žiaci riešili 4 úlohy v časovom limite štyroch hodín a našim žiakom sa opäť darilo

            Vyhodnotenie:

            Kategória E:

            1. miesto:
            Martin Výlet – ZŠ Konštantínova

            2. miesto:
            David Demjan – ZŠ Konštantínova

            3. miesto: 
            Marko Sekeľ – ZŠ Konštantínova

            Kategória F:

            1. miesto: 
            Maxim Leľo – ZŠ Konštantínova

        • Zdobenie kraslíc v ŠKD
          • Zdobenie kraslíc v ŠKD

            18. 3. 2024

            Veľká noc je jedným z hlavných sviatkov jari, ktorý dáva radosť, lásku a dobrú náladu. Odpradávna je vajce symbol zrodenia života. V našej kultúre je hlavne symbolom Veľkej noci... V ŠKD sme si kraslice vyzdobili farbami, niťami a korálkami. 

        • Zdravá strava: Úloha na celý život
          • Zdravá strava: Úloha na celý život

            15. 3. 2024

               Zdravá výživa je dlhodobý, respektíve celoživotný štýl stravovania, ktorý sa zameriava na vysokú nutričnú kvalitu, pestrosť a plnú výživovú hodnotu potravín. Jej cieľom je prevencia závažných civilizačných chorôb, ako sú vysoký krvný tlak, obezita, diabetes alebo rakovina.

               Správna výživa je neoddeliteľnou súčasťou životného štýlu. Má výrazný vplyv na naše zdravie a môže ovplyvniť nástup ochorení. Pri zostavovaní jedálnička je dôležité dbať na pestrosť, rozloženie stravy a zohľadnenie individuálnych potrieb. V jedálničku by nemala chýbať vláknina, ktorá prospešne pôsobí na tráviaci trakt a zloženie črevnej mikroflóry. Funkčné potraviny majú preukázateľne zdravotne prospešné účinky a mali by byť súčasťou každodennej stravy.

               Beseda o Zdravej výžive pre štvrtákov s pani Ufnárovou z RÚVZ vo Svidníku bola iste poučná! Zdravá strava hrá kľúčovú úlohu v celoživotnom zdraví! 🍎🥦🥕

          • Čitateľský maratón

            15. 3. 2024

            Celoslovenský detský čitateľský maratón “Čítajme si…” 2024 sa bude konať tento rok v marci – mesiaci knihy v termíne od 18. do 22. marca 2024 teda od pondelka do piatka (vrátane). Čítať sa bude opäť po celom Slovensku na školách a aj v našej školskej knižnici, v školskom klube, v učebniach anglického a nemeckého jazyka. Prekonáme spolu minuloročný rekord 100591 čitateľov? Tešíme sa na všetkých DOČÍTANIA! 

            Vaša školská knižnica

        • Historický kvíz – 1.ročník
          • Historický kvíz – 1.ročník

            15. 3. 2024

               Viete z ktorého roku pochádza prvá písomná zmienka o meste Stropkov?
            Z 12.marca 1404. V tomto roku si pripomíname okrúhle 620 výročie. Pri príležitosti tohto výročia mesto Stropkov usporadúva množstvo podujatí pre širokú verejnosť. 14.3. 2024 vo štvrtok sa naši žiaci, siedmaci, ôsmaci a deviataci zúčastnili historického kvízu v spoločenskej sále MsKS. Súťažili 3 mestské školy, okrem nás aj ZŠ Mlynská a ZŠ Cirkevná. Historický kvíz mohli vypĺňať tímovo v skupinách a o správnej odpovedi sa medzi sebou poradiť. Naši deviataci získali 1. miesto a odniesli si okrem diplomov kopec hodnotných a spomienkových predmetov. 1. ročník historického kvízu si získal srdcia našich žiakov a už teraz sa tešia na 2.ročník.

            Gratulujeme.

        • Krížová cesta
          • Krížová cesta

            14. 3. 2024

            V pôstnom období sa viacej ako inokedy modlíme pobožnosť Krížovej cesty. Žiaci siedmeho  ročníka v rámci  vyučovania náboženskej výchovy prežívali túto pobožnosť v Sanktuáriu. Modlitba bola zároveň obetovaná nielen za deti z našej školy, ale aj za deti trpiace hladom, vojnou.

        • 52. Ročník Geografickej olympiády, kategórie E, F, G
          • 52. Ročník Geografickej olympiády, kategórie E, F, G

            13. 3. 2024

            Okresné kolo 12.3.2024 

               Cieľom Geografickej olympiády je rozvíjať záujem žiakov o geografiu ako nosného predmetu  poznávania krajiny a prírody. Nemalou mierou má prispi k zvýšeniu a k aktualizácii úrovne vyučovania geografie na ZŠ a 1. stupni 8-ročných gymnázií. Má podporiť rozširovanie geografických vedomostí žiakov, ich praktických zručností
            v  topografii, v  záujmovej  činnosti  pri  poznávaní  a  ochrane  miestnej  krajiny.  Má  viesť  žiakov k pochopeniu sveta ako multikultúrneho priestoru, a tým k akceptovaniu zvykov, tradícií a spôsobu života obyvateľov iných krajín sveta. Vedie  žiakov ku komplexnému chápaniu vzťahu prírody a spoločnosti, a tým vytvára vyvážený a zodpovedný vzťah  k životnému prostrediu, k jeho ochrane  a tvorbe.  Zabezpečuje rozvíjanie  environmentálneho  myslenia  a   humanizuje  vzťah   človeka   ku   krajine   a prírode.   Podporuje všeľudské zásady a princípy vyjadrené v stratégii udržateľného rozvoja Zeme.

               Okresné kolo sa konalo na Základnej škole, Konštantínova 1751/64, Stropkov, súťažilo sa v troch kategóriach (G,E,F), kde sa spolu zúčastnilo 40 žiakov.

            Výsledky našich žiakov sú následovné:

               G kat. - 4. a 5. ročník: 
            úspešný riešiteľ - Albín Vateha   5.B
            úspešný riešiteľ - Oliver Gajdoš   5.B

               F kat. - 6. a 7. ročník:   
            2. miesto - úspešný riešiteľ - Marek Referovič   6.B

               E kat. - 8. a 9. ročník: 
            1. miesto - úspešný riešiteľ - Martin Výlet   9.B
            2. miesto - úspešný riešiteľ - David Demjan   9.B
            úspešný riešiteľ - Kamila Poláková   9.B
            úspešný riešiteľ - Marko Sekeľ   9.B

               Všetkým súťažiacím srdečne blahoželáme, želáme im veľa úspechov v krajskom kole. Zároveň ďakujeme vedeniu školy za vytvorenie príjemnej atmosféry počas priebehu súťaže.

                                                 predseda OK GO Mgr. Marta Michrinová

             

        • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín
          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

            13. 3. 2024

               V dňoch 23.2.20246.3.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Svojím umeleckým prednesom sa žiaci 1. a 2. stupňa predviedli ako skutoční recitátori a majstri slova. Svojimi rečníckymi schopnosťami znova dokázali, že krása umeleckého slova a literatúra je dôležitá pre rozvoj a rast človeka. Umiestnenie si odniesli len niektorí zo súťažiacich, ale pochvalu za odvahu a obrovskú snahu, ktorú museli v súťaži preukázať, si zaslúžili všetci.
               Gratulujeme a víťazom želáme veľa šťastia aj v okresnom kole.

            1. kategória (1. – 4. ročník):

            Poézia:       
            1. miesto
                Zuzana Horňáková  3.B
            2. miesto    Hana Bujdošová      4.B
            3. miesto    Matej Referovič       2.B

            Cena poroty:               
            Liliana Stašková     3.B

            Próza:       
            1. miesto
                Amy Vojčeková      2.A
            2. miesto    Dárius Stavač         2.A
            3. miesto    Zuzana Tabáková   2.B

            Cena poroty:               
            Sabína Podolonovičová   4.B

             

            2. kategória (5. – 6. ročník):

            Próza:       
            1. miesto
                Martina Madzinová    6.A

                            

            3. kategória (7. – 9. ročník):

            Poézia:       
            1. miesto
                Karin Lišková       7.A
            2. miesto    Tanya Bujdošová 7.A
            3. miesto    Nina Baluďanská 7.B

            Próza:       
            1. miesto
                Simona Korekáčová  8.B
            2. miesto    Sophia Sekelská    7.B
            3. miesto    Katarína Blanárová  7.A

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje